Главният радиочестотен център (ГРЧЦ) провежда изследвания относно използването на изкуствен интелект (ИИ) при наблюдение на съдържанието на видеоигрите. Според анализаторите на центъра това ще позволи да се предпазят децата от истории, съдържащи детска порнография, призиви за самоубийство и употреба на наркотици. За това пише руския вестник "Коммерсантъ“, позовавайки се на проучване на Научно-техническия център (НТЦ) на ГРЧЦ.

Както се отбелязва от публикацията, в ГРЧЦ тази технология се предлага като препоръчителна услуга и конкретни решения относно откритото злонамерено съдържание трябва да се вземат от експерти. "Роскомнадзор“ потвърди уместността на изследването и в същото време подчерта, че за да се спазват правата и свободите на гражданите, алгоритмите на ИИ трябва да бъдат контролирани от хората.

"Игрите стават все по-сложни и човек не може да схване пълнотата на предложените сюжетни разклонения“, коментира пред "Коммерсантъ“ проучването Александър Федотов, ръководител на НТЦ на ГРЧЦ. Според него изучаването на подобно съдържание може да отнеме стотици или хиляди часове, което е много трудно за човек.

Въпреки това някои експерти в областта на игралната индустрия посочват трудностите при използването на тази технология. Така, според Арсений Кондратьев, ръководител на Liquid Studio Accenture в Русия, за всяка нова игра е необходимо да се обучава отделна мрежа, което може да отнеме много време и сървъри.

Освен това основателят на портала rawg.io Хаджи Махтиев отбеляза, че в момента игрите вече преминават през необходимия мониторинг преди пускането им от платформите, където се хостват. Също така, според него, предложеният механизъм ще усложни ситуацията в игралната индустрия и ще бъде неточен поради особеностите на генерираното от потребители съдържание (UGC) в игрите, например при наблюдение на съобщения от потребители на игри в чатове.

Превод и редакция: Юлиян Марков