През 2022 г. законите относно ограниченията за тютюнопушенето в Русия ще бъдат затегнати. За това говори на 26 декември адвокатът на Европейската правна служба Павел Коритов, цитиран от руския вестник “Известия“.

Според него, през следващата година глоби до три хиляди рубли (70 лв) за пушене ще започнат да се въвеждат в обекти и предприятия. Освен това ще бъде утежнена отговорността за пожар, причинен от пушач.

"От тази година за пушене в много обекти е предвидена отговорност по чл. 20.4 от Административния кодекс ("Нарушение на изискванията за пожарна безопасност“). Глобата за гражданите е от две хиляди до три хиляди рубли, а в случай на пожар поради такова нарушение - до пет хиляди рубли (117 лв)", казва Коритов.

Адвокатът каза още, че правителството обсъжда мерки за забрана на продажбата на тютюн на лица, родени през 2015 г. и по-късно, дори и след навършване на пълнолетие. Такава мярка се обсъжда вече в Нова Зеландия

Освен това от 2022 ще поскъпнат цигарите, обобщи експертът.

"От тази година цената на цигарите се е увеличила с 20%, а през 2022 г. всички участници в циркулацията на никотин-съдържащи продукти ще трябва да подават данни в системата за етикетиране Honest Mark само чрез оператор за електронно управление на документи (EDM). , тази година те все още могат да направят това сами, "- обясни Коритов.

Специалистът припомни, че националният проект "Демография" си постави за цел да намали броя на пушачите в Русия до 10% до 2024 г.

Също така, според него, в рамките на прилагането на Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюнопушенето, която е подписана от 180 държави, включително Русия, вече почти едно десетилетие се води борба срещу тютюнопушенето.

На 10 декември стана известно, че депутатът от Държавната дума, ръководител на проекта "Трезва Русия", Султан Хамзаев, предложи въвеждане на глоба за пушене в близост до бременни жени или непълнолетни. Депутатът помоли здравния министър Михаил Мурашко да прецени "възможността за въвеждане на нова разпоредба в проекта за бъдещия Административен кодекс на Русия, предвиждаща глоба от пет хиляди рубли за нарушаване на установената забрана“.

През октомври беше съобщено, че руски специалисти възнамеряват да създадат система, която да проследява тези, които пушат цигари и вейпове на неразрешени места.

От 1 януари тази година на жителите на Русия беше забранено да пушат в лечебни заведения, места за търговия и в складове, а след това влязоха в сила изискванията за оборудване на зони за пушене на открито.

Превод и редакция: Юлиян Марков