Според доклад на Фондацията за индивидуалните права и себеизразяване "Харвард“ е на последно място по свобода на словото с 0 точки. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Организацията е разгледала казуси с 9 наказани преподаватели, двама от които – уволнени, заради това, че в писмена или в устна реч са си позволили оценки и съждения, които се считат за политически некоректни, обясни тя.

Въпреки усилията училищните и университетските институции да бъдат деполитизирани, поляризацията в тях очевидно съществува, коментира доц. Тодорова. "Явно тези неоконсервативни сблъсъци с пределно либералните се случват и всеки може да бъде уличен и набеден. Дори Ноам Чомски много често е посвещавал свои подкастове и изказвания на тези теми и въпроси за това, че той многократно е бил ограничаван. Напоследък неговите научни трудове придобиват един малко по-популярен стил, понякога са на ръба на това да ги оприличим на конспиративни теории, но това пък е и някакъв личностен похват. Не можем да дефинираме всичко в някакви строги рамки и параметри, в които да кажем "това е научно или псевдонаучно“.“