Обичайно лекарство без рецепта - приемано по специфичен начин - може да помогне на жените да победят симптомите на агонизиращия цикъл, твърдят лекари. 

Жените често прибягват до болкоуспокояващи, докато страдат от месечен дискомфорт - който може да включва коремни спазми, болки в гърдите, възпалени стави и главоболие.

Но това може да е грешен подход, според базираната в Ню Йорк гинеколожка д-р Моли Макбрайд, пише Daily Mail.

Тя твърди, че приемането на ибупрофен два пъти на ден, два дни преди началото на цикъла, може драстично да облекчи болката и също да намали менструалния поток с до 30 процента. 

Във видео в TikTok, гледано сега повече от пет милиона пъти, тя каза също, че е безопасно да се прави това всеки месец. 

В отговор на потребител, който каза: "Няма три дни преди да дойде менструацията ви, ще вземете два Advil два пъти на ден“, д-р Макбрайд призна:  "Познайте какво е права.“ 

Тя добавя, че "средно можете да намалите менструалния си поток с около 30 процента и значително да намалите спазмите, като приемате ибупрофен два пъти на ден в продължение на два дни преди началото на менструацията".

"Когато получите цикъл, тялото ви произвежда хормон, наречен простагландин, който причинява спазми, които помагат на матката ви да отдели лигавицата.

Ибупрофенът забавя производството на простагландин, което означава по-малко кървене и по-малко спазми“, обяснява тя.

В отговор на притесненията на потребители, притеснени от редовния прием на ибупрофен, тя също казва, че "не е толкова много, стига да нямате стомашно-чревни проблеми.“

За жени, алергични към ибупрофен, тя също така препоръча да вземат две хапчета Lysteda на първия ден от цикъла си, тъй като "върши същото“. 

Lysteda, или транексамова киселина, се предлага както по рецепта, така и без рецепта и е доказано, че помага при дефицит на желязо чрез намаляване на менструалната загуба на кръв.   

Изследванията показват, че около 17 процента от тийнейджърите и жените на възраст между 14 и 50 години имат дефицит на желязо, главно поради обилно менструално кървене.

За момичета и млади жени на възраст между 12 и 21 години това нараства до 40 процента.

Един потребител, който прие съвета за ибупрофен, се обърна към TikTok, твърдейки, че това е "най-добрият период, който съм имал от много, много дълго време“.

Инфлуенсърът @francesca.talks, който може да се похвали с повече от 100 000 последователи, добави: "Работи. Нито веднъж не използвах нагревателната си подложка. Това никога не се случва. 

В отговор на видеото друг потребител каза: "Това работи!! Моят лекар ми каза същото! Животът се променя!!'

Междувременно трети пише: "Много вярно! Имах мозъчно сътресение, очевидно приемах Advil за главоболието си и буквално менструацията ми беше толкова лека и изобщо не беше болезнена. 

Въпреки че симптомите на менструалния цикъл варират значително, много жени изпитват физически симптоми като коремни спазми, болки в гърба, гадене, умора, подуване на корема и главоболие по време на цикъла. 

Те могат също така да изпитат психични странични ефекти през целия си менструален цикъл - включително промени в настроението, раздразнителност, гняв и тревожност.

Те често се дължат на предменструален синдром (ПМС) или предменструално напрежение (ПМТ) и се появяват преди началото на цикъла. 

Във видео в TikTok, гледано повече от пет милиона пъти, базираният в Ню Йорк гинеколог д-р Макбрайд също каза, че е безопасно да се прави това всеки месец

За жени с менструални състояния като ендометриоза или синдром на поликистозни яйчници (PCOS), тези симптоми могат да бъдат изтощителни, карайки някои да отсъстват от работа или училище.

Смята се, че ПМС засяга почти една трета от всички жени.

Редовният сън, храненето и упражненията са промени в начина на живот, според NHS за подобряване на симптомите.

Когнитивно-поведенческата терапия – CBT – както и селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs), най-често предписвани за депресия и тревожност, и комбинираното противозачатъчно хапче са други лечения, които общопрактикуващите лекари в момента препоръчват.

Могат да се приемат и хранителни добавки и акупунктура, но здравната служба отбелязва, че "доказателствата за тяхната ефективност са ограничени“.

Това идва след като едно проучване миналия месец показа, че повече от половината британки признават, че биха напуснали работата си утре, за да работят в компания, която им позволява да работят от вкъщи, докато имат цикъл.

Според проучването на платформата за здравословно хранене Lifesum 84 процента от жените са заявили, че продължават да работят, въпреки че не се чувстват добре по време на цикъла си.

Седем от 10 също казаха, че работните им места не предлагат менструална или хормонална здравна подкрепа. 

Повече от половината казват, че тяхното психическо благополучие и нивата на стрес са били повлияни по време на менструацията им, докато малко под половината съобщават, че продуктивността им също е намаляла.