Софийската опера и балет вече е на Белоградчишките скали. Ще бъдат представени три опери на Пучини, една – на Керубини и един мюзикъл. На това място операта се слива в едно с природата. Това каза акад. професор Пламен Карталов – режисьор, оперен мениджър и педагог, директор на Софийска опера и балет в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

"Опера на върховете“ ще се проведе на Белоградчишките скали от 2 до 18 август, а фестивалът се организира с подкрепата на Община Белоградчик и партньори.

Тази година се отбелязват 100 години от смъртта на Джакомо Пучини. Годишнината ще бъде отбелязана и на тазгодишното издание на "Опера на върховете“ с "Тоска", "Мадам Бътерфлай" и "Турандот". "И за трите постановки имаме различни състави – българските ни артисти и от артисти от Италия. Имаме и гостуващ италиански диригент, имаме и певци, които покриват главните роли и в трите опери. Имаме и двама артисти от Южна Корея", обясни акад. Карталов.

Освен произведенията на Пучини, на оперния фестивал ще бъдат представени и операта "Медея“ на Луиджи Керубини и "MAMMA MIA!“.

Спектаклите на открито дават друга представа за оперното изкуство, заяви директорът на Софийската опера и балет. "Именно това е предизвикателството – да се даде шанс на оперното изкуство да живее и след 425 години да продължава да привлича нова публика. Това е мисията на един театър – да не остава на едно място, а да продължава напред с нови идеи, нови инициативи, новаторски подходи и най-главното, нова, млада публика, която да привлича друга публика, да се развива в семейна среда", обясни акад. Карталов.

Идеята за опера на Белоградчишките скали се ражда преди девет години, когато посещава мястото. "Идеята ми беше да дадем един по-широк достъп на публика точно на това място, където операта се слива в едно с природата, за да се възприема тя не като едно елитарно изкуство, а като изкуство за всички, на открито, като плод на една друга чувствителност, която да привлича както традиционните ни зрители, така и една нова публика, с едно авторско режисьорско претворяване на спектаклите по нов начин, далече от рамката на оперната сцена, с едно уникално съпреживяване на природните красоти на Белоградчишките скали, с възможността да се разгърне по нов начин и природата на операта. Операта е синтез на всички изкуства – музика, театър и тази среда, в която се играят нашите представления", разказа акад. Карталов.

Предизвикателствата на сцената на открито са много, призна той.