Според iPhone Index 2024 най-много дни за смартфона трябва да работят в Турция - близо 73. В коя страна са най-малко? Съвсем наскоро излезе последният модел iPhone 16, а от 2 дни знаем и цените, на които той ще се предлага у нас. Колко обаче излиза този смартфон на работещите в различните държави? 

Къде трябва да работят най-много, за да си го позволят и къде най-малко? 

Анализаторите на Picodi.com съпоставиха цените на iPhone 16 Pro (128 GB) със средните доходи в различните страни и изчислиха iPhone индекса, който представлява цената на смартфона, изразена в работни дни за един човек. В САЩ базовата версия на iPhone 16 Pro (128 GB), е на цена от 999 долара. 

Защо цената в различните страни не е еквивалентна на 999 долара? 

Цената, показана на витрината, не включва данъка върху продажбите. На тази цена iPhone може да бъде закупен само в четири щата в САЩ. В останалите щати към цената се добавя щатски и местен данък върху продажбите (най-много 9,55%), пише bTV. Швейцария е лидер в класацията - средностатистическият швейцарец се нуждае само от 4 дни, за да си позволи най-новия iPhone.

Средностатистическият американец се нуждае от 5,1 дни, а средностатистическият австралиец и сингапурец - от 5,7 дни. Сред страните, включени в класацията, най-лошият резултат беше отбелязан в Турция, където най-новият iPhone изисква 72,9 дни работа. Второто и третото най-лошо място в тази класация принадлежат на Филипините и Бразилия - съответно 68,8 и 68,6 дни. Индексът на iPhone е годишен индекс на съотношението между цените на iPhone и заплатите, който се изготвя от Picodi.com от 2018 г. насам.

iPhone Index 2024 е изчислен въз основа на официалните цени на iPhone 16 Pro (128 GB), представени или от местните клонове на Apple, или от оторизирани продавачи. Средните заплати са взети от уебсайтовете на официалните статистически служби и са актуални към момента на пускане на iPhone на пазара във всяка държава. Нетните заплати са получени чрез калкулатори за заплати. Месечните заплати бяха разделени на 21 - средният брой работни дни в месеца. В страните, в които статистическите служби използват седмични ставки, заплатите бяха разделени на 5.

Каква е ситуацията за българския пазар?

У нас по данни на НСИ средната брутна работна заплата е 2198 лв. или 1705 лв. след удръжките. Цената на същия модел, използван за изчисление в индекса - iPhone 16 Pro 128 GB е 2439 лв. без абонаментен план. Разделяме 1705 на 21 работни дни в месеца средно и излиза, че получаваме приход от малко над 81 лв. дневно. Разделяме и цената на смартфона - 2439 на сумата, която печелим дневно и резултатът показва, че за да си го позволим трябва да работим около 30 дни. Така се нареждаме след 10-те страни, в които хората трябва да работят най-много дни, за да си купят iPhone 16 Pro. 

Възможно е да си купим новия iPhone за 30 дни, ако през този период не харчим за абсолютно нищо друго, което на практика не е възможно. Така излиза, че за най-новия смартфон ще трябва да работим повече.