Много хора прекарват дълго време в гледане на телефон, таблет, телевизор и компютърни монитори. Това може да доведе до състояние, наречено синдром на компютърното зрение. То се появява, защото очите трябва да работят по-усилено от обикновено, когато се взират в екрани.

В резултат може да се стигне до натоварване на очите, което да причини проблеми със зрението. Други фактори също могат да допринесат за напрежението на очите при работа с компютър. Например някои  гледат екраните от неподходящо разстояние и ъгъл. Това може да доведе до заемане на неудобна и напрегната поза, особено ако човек има скрити проблеми със зрението.

При изследвания е установено, че при гледане в екран честотата на мигане а рязко спада. Мигането обаче е важна биологична функция, която поддържа повърхността на очите чиста и овлажнена. Намаляването на мигането може да обясни и някои от симптомите на синдрома на компютърното зрение.

Симптомите обикновено включват уморени и напрегнати очи, чувство на дискомфорт в очите, сухота или раздразнение, замъглено зрение при гледане на екрани или надалеч, затруднено фокусиране на зрението, главоболие и др.

Някои упражнения могат да помогнат за предотвратяването и справянето с напрежението в очите при работа с компютър.

Специалисти препоръчват да се следва правилото 20-20-20. Спазването на това правило означава да гледаме нещо, което е на 20 крачки разстояние, в продължение на 20 секунди след всеки 20 минути, прекарани пред екран.

Също така може да е полезно да отделяме по малко време всеки ден за други упражнения за фокусиране на очите. Наприме бавно да редуваме фокусиране върху нещо далечно и нещо, което се намира наблизо.

Друго известно упражнение е "осмицата“. За целта трябва да си представите пред себе си голяма осмица. Трябва да се проследи формата ѝ с очи, като първо те се движат хоризонтално, а след това вертикално. Осмицата трябва да се проследи плавно и равномерно, без да се напрягат очите. Необходимо е упражнението да се повтори в продължение на няколко минути, за да се подобри координацията на очите и да се укрепят очните мускули.

Някои учени също така предполагат, че упражненията за мигане могат да бъдат полезни за справяне с компютърното напрежение на очите. Например при някои възстановяването на нормалната честота на мигане при гледане на екрани помага за облекчаване на част от симптомите им.

Промените в околната среда също могат да бъдат полезни. Това включва контрол на интензивността на светлината, което може да помогне за намаляване на отблясъците.

Освен това всеки човек се нуждае от различна интензивност на светлината за работа. Например хората над 50-годишна възраст може да се нуждаят от два пъти повече светлина, отколкото тези на 20 години.

Учените съветват всеки, който изпитва значителен дискомфорт или увреждане поради напрежението в очите, да се обърне към лекар.

Някои симптоми на синдром на компютърното зрение могат да се развият или влошат поради основен проблем със зрението, пишат от puls.bg. Затова е важно, ако човек има съмнения за скрит проблем със зрението, да се обърне към очен специалист.