Обратната връзка, която се извършва моментно с артикулирането на съдържанието и със словото, е невъзможна да се случи при езиковите модели. В този смисъл те са детерминирани и мъртви, защото я няма обратната връзка и защото те са ситуирани някъде исторически във времето. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

19 невролози от САЩ, Англия, Израел, Канада, Франция и Австралия разглеждат въпроса за съзнателността на изкуствения интелект на ниво невронауки. Те твърдят, че могат да докажат, че той няма съзнание. Тя даде пример. "Когато говорим с теб, ти усещаш тона на разговора, чуваш в момента моята лексика, моите думи и можеш да предугадиш какво ще кажа след малко или вече ти хрумва на ниво въображение и фантазия какви асоциации можем да направим към темата и как да продължим дебата.“

По думите й лишаването на хората от критично мислене и намирането на голямо количество информация наготово ги кара те да мислят и говорят клиширано. "Намесата на технологиите и липсата на критично мислене е причина мислите да бъдат представени като клишета. Всъщност това ни отличава от изкуствения интелект – че ние сме в процес на осъзнаване на осъзнаването седмици, дни, години наред. Но тук може би наблюдаваме един обратен феномен – на адаптация на нас към алгоритмите, докато те евентуално ни достигнат като интелектуална възможност. Всъщност това е в наш минус и е свидетелство за когнитивния залез спрямо възможностите, които имаме“, коментира футурологът.