Офис служителите могат да спестят хиляди левове, според новия икономически анализ на International Workplace Group, който разглежда навиците за разходи и пътуване до работа на глобално ниво. Това съобщиха от Chapter Four Bulgaria. Ново изследване на навиците за пътуване и свързаните с него разходи на офис служителите разкри значителните спестявания, които могат да бъдат направени при работа в хибриден модел. Проучването на International Workplace Group показва, че служителите могат да спестят до 30 332 долара на година в САЩ и 13 188 паунда в Обединеното кралство, като работят по-близо до дома си в сърцето на своите местни общности.

- 76% от респондентите са спестили средства в резултат на възприемането на хибридни работни практики, тъй като са избрали да работят по-близо до дома.

- Работещите в САЩ могат да спестят до 30 332 долара, ако преминат от ежедневно пътуване до центъра на града към работа на място четири дни в седмицата, докато в Обединеното кралство спестяванията достигат до 13 188 паунда годишно.

- Спестяванията могат да бъдат трансформиращи за потребителите, които се ориентират във финансовия си живот, особено за по-младите работници, които искат да изплатят дълг или да натрупат спестявания.

- 84% споделят, че работата на локално ниво ги е поставила в по-добра позиция за постигане на финансовите им цели. 

- International Workplace Group разработи онлайн калкулатор http://www.iwghybridcalculator.com/, за да помогне на служителите да разберат колко биха могли да спестят, като работят в близост. 

Проучването установява, че средният дневен разход на служител, който работи от централния си офис, възлиза на 48,40 долара (общо 10 067 долара на година за служители, прекарващи четири дни в седмицата в централата си). Най-често купуваните артикули включват обяд (74%), леки закуски (60%) и кафе (50%).

Работата на локално ниво може значително да намали ежедневните разходи, свързани с пътуването, като дава възможност на работниците да спестяват за други финансови приоритети. Повече от три четвърти (76%) споделят, че хибридната работа е намалила месечните им разходи, като се вземат предвид фактори като разходите за билети за обществен транспорт, гориво, паркинг и ежедневни допълнителни разходи за сутрешно кафе и храна.

Проучването, проведено от International Workplace Group – водещ световен доставчик на хибридни работни решения с марки като Regus и Spaces, и консултантската компания Development Economics, съчетава изследвания на повече от 2000 офис служители с общественодостъпни транспортни данни, анализирайки множество хибридни сценарии с фокус върху популярния хибриден модел с работа на локално ниво четири дни в седмицата.

Проучването разкрива, че служителите, които ежедневно пътуват на дълги разстояния, понасят значително по-високи разходи, като същевременно пропускат многобройните предимства на баланса между работа и личен живот, които работата в близост предоставя. Работниците вече могат да разберат по-добре спестяванията, които биха могли да направят, като преминат към по-близка работа, като използват този нов онлайн калкулатор на International Workplace Group http://www.iwghybridcalculator.com/

Тези значителни спестявания биха могли да бъдат особено трансформиращи за по-младите служители, които искат да изплатят дълг или да спестят за финансови цели, като първоначална вноска за дом. 24-годишен работник от поколение Z, живеещ в популярен град за пътувания до работното място в Ред Банк, Ню Джърси, например, може да очаква да спести до 388 320 долара през целия си трудов живот само от разходи за пътуване до и от работното си място, ако вместо това работи локално четири дни в седмицата.

Работниците във всички области отчитат значителни намалявания на разходи при работа на местно ниво. Четирима от всеки петима (84%) казват, че намаленото пътуване до работното място ги е поставило в по-добра позиция за постигане на финансовите им цели. Двама на всеки петима (38%) съобщават, че добавят спестяванията си към фонд за "черни дни“ и почти толкова хора използват спестявания за ваканции (37%), а повече от един на всеки трима (35%) влага спестяванията си за пълно изплащане на дългове по кредитни карти.

Намаляването на ежедневните дълги пътувания до работното място доказва, че има многобройни предимства и отвъд спестяването на разходи. 84% от респондентите споделят, че прекарването на по-малко време в пътуване до работното място е повлияло положително на баланса им между работа и личен живот, като 40% използват допълнителното време, за да се отпуснат или да се занимават с хобита, а значителна част прекарват спестеното от пътуване време в дейности, които поддържат тяхното физическо (38%) или психично здраве (34%).

Учени като професор Никълъс Блум от Станфордския университет очакват, че до 30-40% от служителите ще работят в хибриден модел в дългосрочен план. Тъй като бизнесът трайно преминава към хибридна работа, допълнителни изследвания от International Workplace Group и Arup установяват, че броят на офис служителите в големите градове може да се увеличи с до 60%. Тъй като все повече работници възприемат тази тенденция, не е изненада, че две трети (60%) изразяват желание да работят в рамките на 15 минути от мястото, където живеят.

Марк Диксън, главен изпълнителен директор на International Workplace Group, казва: "Не след дълго концепцията за дългото ежедневно пътуване ще остане в историята. Идеята, че всяка сутрин офис служителите ще се събуждат рано, ще се качват в замърсяващи коли или претъпкани влакове и ще пътуват много километри до работното си място, много скоро ще бъде странност, която хората са правили само в миналото. Нашето изследване с Development Economics подчертава значителните спестявания, които хибридните служители вече могат да инвестират в други аспекти от живота си, независимо дали това им помага да навлязат на жилищния пазар или да спестяват за други финансови цели и етапи“.