Вентилационните системи стават все по-важни. Пандемията от COVID накара много от нас да осъзнаят какво може да се натрупа във въздуха на закрито. А поддържането на добра вентилация на вътрешните пространства все още е жизнено важно, разказва "Дойче веле", цитирана от NOVA. Данните, събрани от около 25 швейцарски училища за качеството на въздуха, показват ясен проблем. Този проблем съществува и в много други сгради, където хората прекарват времето си заедно. 

Разнообразието от замърсители във въздуха в затворени пространства може да имат значително въздействие върху нашето здраве. Казват, че има много по-малко инфекции в добре проветрени помещения. Пандемията от COVID-19 постави качеството на въздуха на дневен ред. Хората прекарват 80-90% от живота си на закрито. Училищата задържат високо ниво на замърсители.Освен вируси, в тях често се натрупва въглероден диоксид, фин прах, спори на плесени и различни химикали. 

В много части на света често присъства и радон, радиоактивен газ, който се излъчва от земята. Получената смес може да бъде вредна за здравето ни, невидима и потенциално отговорна за заболявания като астма и рак, в дългосрочен план. 

Жоел Гояд Перно вижда спешна нужда от действие. През 2023-та аеробиологът присъства на първата конференция на Световната здравна организация (СЗО) за качеството на въздуха в затворени помещения в Бърн, Швейцария. Целта му е да се обърне към политици и следователи с едно послание: "Визуализирайте невидимото".

Въздухът не може да се пречиства централно като питейната вода. Всяка сграда, дори всяка стая, трябва да бъде оборудвана със системи, които измерват токсичните замърсители и въглеродния диоксид.

Дори добре поддържаните вентилационни системи изсушават въздуха през зимата, което става идеална среда за вируси. Добре е да отваряте прозорците и да проветрявате стаите редовно и обилно.