Последните години безкешовите плащания станаха популярни у нас и вече все по-рядко се срещат търговски обекти, които не предлагат такава опция. Освен за да избегнете ситуации от типа на "Нямам да Ви върна“, кои са другите причини, заради които плащането с дебитна карта се е превърнало в толкова предпочитан вариант, ще разгледаме по-долу.

Дебитната карта позволява лесно проследяване на плащанията

Използването на дебитна карта онлайн и офлайн има предимството на цифровия запис. Всички преводи биват регистрирани  в системата, което значи, че никога няма да се чудите къде са потънали парите ви. Съществуват и други плюсове. Например при дебитна карта neon на tbi bank са възможни мобилни преводи, като всичко става бързо и удобно. Най-общо казано, картата ви е свързана с телефона и можете да изпращате пари на приятели, използвайки над 10 валути. Същевременно всички трансакции се отразяват в история на плащанията. По този начин в края на деня можете да направите отчет на похарченото и да планирате следващи покупки.

За разлика от това, плащането в брой е трудно за проследяване. А и много често хората не обръщат внимание колко пари оставят в търговските обекти. Има вариант да създадете таблица за следене на разходите на компютъра си, където ръчно да въвеждате цената на отделните покупки. За целта трябва да пазите всички касови бележки и да отделяте време за попълване на данните. В един момент обаче има вероятност да забравите да го правите.

Както вече стана ясно, един огромен плюс на дебитната карта е, че всяка трансакция се отразява директно в историята на плащанията ви и може да бъде достъпена от профила ви, стига да ползвате мобилно банкиране. С негова помощ лесно се ориентирате къде са отишли парите ви. Можете да преглеждате вашите движения по сметки по всяко време на денонощието, без дори да излизате от дома си. Така нито една трансакция няма да остане неотчетена.

Също така с дебитна карта neon на tbi bank имате директна връзка към спестовните си сметки и можете активно да заделяте пари за определена цел. С приложението на tbi bank получавате и лихва върху своите средства, така че по-бързо да достигнете до зададената от вас цел.

Също така с дебитна карта neon имате директна връзка към спестовните си сметки и можете активно да заделяте пари за определена цел. С tbi bank получавате и лихва върху своите средства, така че по-бързо да достигнете до зададената от вас цел.

Парите заемат място

Банкнотите заемат място, а стотинките тежат. Колкото повече книжни и метални пари имате, толкова по-голям портфейл ще ви трябва, за да ги съберете.

Няма лошо, но дебитната ви карта има потенциал да съхранява много по-големи суми, без да променя обема си. Независимо дали става въпрос за 5 или 250 лв., нейните размери винаги са приблизително 8.560 см × 5.398 см.

Парите са пълни с бактерии

Изразът "парите са мръсни“ определено е валиден тук. Един предмет, който е в обращение с години и непрестанно се подава от ръка на ръка, неминуемо акумулира мръсотия във времето.

Добре известен факт е, че парите са покрити с микроби, които могат да доведат до разпространението на болести. Според проучване на Оксфордския университет в една употребявана евро банкнота има 26 000 бактерии, а чисто новите банкноти, които са били пуснати в обращение от скоро време, съдържат към 2 400 бактерии.

Според друго проучване най-често срещаната бактерия по книжните пари е Сахаромицес церевизия (Saccharomyces cerevisiae), открита върху 65% от банкнотите.

Друга бактерия, която има по 25% от банкнотите, е Mucor Racemosus. Това е бързо растяща плесен, причиняваща алергични реакции, синузит, алергичен ринит и астма.

Съществуват бактерии, които биха могли да доведат до по-тежки състояния като ендокардит, септичен артрит и пневмония у имунокомпрометираните хора. Такава например е Micrococcus и всички нейни щамове. Така наречената Michrodochium nivale, по-известна като "снежна плесен“ се открива при 20% от банкнотите.

За разлика от това, дебитната карта няма допир с други хора, освен с вас. В идеалния случай news pic 2
©
само вие боравите с нея. Това намалява значително количеството микроби, които ще попаднат върху пластиката. Освен това можете да я почиствате периодично.

Дебитните карти предлагат "резервни“ копия

Ако някой ви открадне парите, вероятността да ги видите отново е минимална. За сметка на това, плащанията с дебитна карта имат допълнителна защита и предоставят повече сигурност.

В един хипотетичен сценарий, ако джебчии задигнат дебитната ви карта, трудно ще имат достъп до спестяванията ви без съответния ПИН код.

Разбира се, ако картата е безконтактна, все пак биха могли да изтеглят част от наличния баланс. Лимитът за безконтактни плащания без ПИН варира, но често е 50-100 лв. Хубавото в случая е, че ако имате мобилно банкиране, веднага ще получите известие, когато се извърши плащане с вашата карта. Така при кражба или загуба на пластиката, веднага можете да блокирате сметката си през приложението на вашата банка, като по този начин ще предпазите средствата си от кражба.

Друг хипотетичен сценарий: някой се е сдобил с всички необходими данни и е направил неправомерно плащане с картата по интернет, преди да осъзнаете, че сте я загубили. В такава ситуация е важно да уведомите банката възможно най-бързо за измамата и има вероятност, макар и малка, да получите парите си обратно.

Дебитните карти предоставят възможност за разсрочено плащане

Не, това не е грешка. С някои банкови продукти, като дебитна карта neon на tbi bank, може да се правят разсрочени плащания. Тази карта предоставя възможността да разделите покупката на вноски от 3, 6 или 12 месеца, като на 3 месеца е без такси и комисиони.

За целта трябва да активирате своя шопинг лимит и след това да направите плащане с картата. След това може да разделите плащането на вноски, като цялата сума ще ви се върне по сметката и ще започнете да изплащате от следващия месец. Връщането на вноските се случва изцяло през приложението, като може сами да изберете най-удобните условия за вас.