За първи път в историята си Калифорния въведе постоянни ограничения на водата за своите градове в опит да се справи с проблемите разхищението на водните ресурси в засегнатия от суша щат.

Новата наредба, която беше одобрена от Калифорнийския държавен съвет за контрол на водните ресурси в сряда, ще изисква от най-големите водоснабдителни компании в щата - които обслужват 95 процента от жителите на Калифорния - да намалят количеството вода, което предоставят през следващите 15 години, пише Newsweek.

Решението за пестене на вода е от огромна необходимост. Калифорния е щатът, който претърпя две големи суши през последното десетилетие и се очаква недостигът на вода да достигне до 10% до 2040 г. поради променящите се климатични условия и затоплянето. 

Съгласно новата наредба, която се очаква да влезе в сила до 1 януари 2025 г., доставчиците трябва да изчислят водните бюджети въз основа на нуждите на всяка общност, като вземат предвид следните фактори: използване на вода в жилищни помещения, жилищно използване на вода на открито, търговски, индустриални и институционални пейзажи със специални измервателни уреди за напояване, и максималния допустим обем на загуба на вода от течове на доставчика.

Сумата от тези бюджети за вода е това, което градските доставчици на вода на дребно ще трябва да спазват в крайна сметка, според SWRCB. Очаква се доставчиците да доставят до близо 40% по-малко вода на жителите: ако не намалят доставките, ще бъдат ударени от глоби до 10 000 долара на ден.