Остеоартрит и артроза са имената на заболявания, при чието развитие се разрушава ставният хрущял. Често тези заболявания прогресират с възрастта

Те са хронични и към момента не съществува универсален начин за пълното им излекуване. 

- Следете внимателно теглото си

Колкото повече се увеличава теглото ви, толкова по-голямо е натоварването на ставите и тук най-напред страдат краката. Дори да свалите няколко килограма от наднорменото тегло, значително ще намалите риска от развитие на остеопороза. 

- Движението е живот!

Това твърдение не е само частица от истината, то е цялата истина! Физическата активност е най-добрият начин да поддържате мускулите и ставите си здрави. Ако искате мускулно-скелетната ви система да ви "поддържа" дълги години – правете джогинг 5 пъти седмично, по 30 минути, ходете на фитнес или направете нещо друго!

Например прибирайте се пеша от работа, откажете се от колата в полза на разходката, когато отивате до магазина, разхождайте се всеки ден на чист въздух за половин час, ако ви е трудно да ходите сами, вземете си куче - ще се радвате да се разхождате с него всеки ден и ще запазите здравето си. Отлична профилактика на заболяванията на опорно-двигателния апарат е гимнастиката и йога, основното е да намерите инструктор, който спазва мерките за безопасност.

- Добавете риба и зелени зеленчуци 

Защо точно тези продукти? За да бъдат костите и ставите ни здрави, са необходими калций и витамин D. Зелените зеленчуци (спанак, салати) съдържат голямо количество витамин D. Мазната риба (скумрия, сьомга, сардини) също е богата на този витамин, освен това рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалението в тялото.

- Намалете консумацията на захарни изделия

Захарта и рафинираните въглехидрати влияят неблагоприятно на състоянието на ставите и увеличават възпалението. Така че най-добре е възможно най-рано да намалите шоколада, тортите, чипса, белия хляб, белия ориз, сладките – особено газираните напитки. В допълнение, такива продукти също са катализатори за появата на излишни килограми.

- Избягвайте травми

Ако ставата е наранена, рискът от развитие на остеоартрит се увеличава. Да, нараняванията са случайни и е много трудно да им се повлияе. Но не забравяйте за предпазните мерки. Използвайте специална защита по време на спорт, не носете тежки неща сами, и закопчайте коланите по време на шофиране, пише zdrave.to.