Вероятно си мислим, че когато минем през душа и си измием зъбите, сме по-чисти от всякога. Но истината е, че върху четката за зъби и главата на душа живеят стотици микроорганизми, които попадат върху кожата и устната ни кухина всеки път, когато ги използваме.

Учени от Northwestern University правят интересен експеримент, с който откриват повече от 600 различни вируса върху 92 проби от душове и 34 четки за зъби. А по-интересното е, че сред всички тези проби няма две напълно еднакви - при всички микроорганизмите са в различна комбинация.

Ако това откритие ни е прозвучало доста притеснително, трябва първо да направим едно важно уточнение. Учените не крият, че за част от откритите вируси знаят прекалено малко, а други не са срещали досега.

Но ни успокояват, че по-голямата част от въпросните вируси са от вида бактериофаги, които заразяват и убиват бактериите, най-вече микобактериите, които могат да нанесат вреда на организма ни и дори да ни разболеят от туберкулоза.

Така че наличието на тези микроорганизми върху четката ни за зъби и главата на душа не бива да ни притеснява, защото те имат протективна функция. А на какво точно са способни, учените тепърва ще изследват. Освен това теорията им е, че по-голямата част от микроорганизмите върху четката ни за зъби идват от устата ни, а не от струята на водата на тоалетната, както често се говори, обяснява New York Post.

Според учените, не бива да сме особено педантични по отношение на микробите, защото те са навсякъде около нас и в по-голяма част от случаите не ни разболяват. А колкото повече ги атакуваме с различни вещества, толкова по-силни и резистентни ги правим. Все пак е важно да сменяме четката си за зъби на всеки три месеца, а главата на душа за почистваме редовно от варовиковите натрупвания, пише lifestyle.bg.