Научен феномен или субективно усещане е "летящото време". 

Усещането за ускоряващо се време не е просто субективно впечатление, а феномен, който привлича вниманието на учените от години. Изследователите изучават този феномен и предлагат хипотези, обясняващи защо много хора имат чувството, че денонощието се е "скъсило".

Съвременният свят се характеризира с бързи промени в технологиите и потока от събития, което допринася за усещането за ускорено време. Новините се сменят с главоломна скорост, а вчерашните теми бързо губят актуалност. Това усещане за ускорение обаче може да има и по-фундаментално обяснение, свързано със самата Земя. Резонансът на Шуман, който представлява естествената честота на вибрация между земната повърхност и йоносферата, е ключов показател за "пулса" на планетата. Дълго време тази честота е била стабилна - 7,83 херца. Според някои изследвания обаче, в края на 20-ти век честотата започва да се повишава, като днес се твърди, че е достигнала 16 херца. Това би означавало, че традиционният 24-часов ден сега се възприема субективно като 16-часов.

Промяната в резонанса на Шуман може да има значително влияние върху човешкото благосъстояние. Тялото ни функционира според биологичен часовник, синхронизиран с природните ритми на Земята. Нарушаването на тези ритми може да доведе до различни психо-физиологични реакции - от тревожност до необичаен прилив на енергия, пише Duanvmost.

Някои изследователи и привърженици на алтернативни теории свързват ускоряването на времето с глобални промени в съзнанието на човечеството. Те предполагат, че навлизаме в нов етап на развитие, където духовните и морални ценности ще придобият по-голямо значение от материалното богатство.

Технологичният прогрес през последните две десетилетия е безпрецедентен. Развитието на смартфоните, изкуствения интелект и квантовите изчисления се разглежда не само като отделни постижения, но и като част от по-мащабни планетарни промени. Възможно е ускореното време да е катализатор за по-бързото възприемане на нови технологии и отхвърляне на остарелите.

Въпреки множеството теории, научната общност запазва предпазлив подход към феномена на ускоряващото се време. Макар че се регистрират промени в електромагнитните полета на Земята, все още няма единно обяснение за субективното усещане за ускорено време. Възможните причини варират от естествени атмосферни процеси и климатични промени до информационното пренасищане на съвременния свят.

Независимо от причините, фактът остава, че много хора по света споделят усещането за "летящо" време. Дали това е подготовка за нов еволюционен етап или временно явление, остава да бъде изяснено. Докато чакаме окончателните отговори, най-важното е да се адаптираме към променящата се реалност и да оценяваме времето, с което разполагаме.