Малко са хората, които не са фенове на пържените яйца с хранителния им жълтък с кехлибарен цвят и винаги толкова хрупкавият яйчен белтък. Пържените яйца изискват малко мазнина, за да се изпържат правилно. Мазнината в тигана трябва да е толкова, че да не позволява на яйцето да залепне по повърхността, докато се нагрява.

Но видът мазнина, която използваме за пържене, не само защитава повърхността на яйцето, докато се готви. Тя може да повлияе на всичко - от вкуса и външния вид до възможните ползи за здравето, предава lifestyle.bg.

Въпреки че всеки има свой предпочитан метод за пържене на яйца, в големия дебат за пържените яйца, основният въпрос се свежда до това: в масло или в олио трябва ли да ги пържим?

Най-хубавото при пърженето на яйца в масло е вкусът. Тъй като то е с по-високо съдържание на мазнини от олиото, яйцата естествено ще придобият и неговият наситен вкус. Но, уви, няма много ползи за здравето от пърженето на яйца в масло. То всъщност съдържа много наситени мазнини и излишъкът им може да доведе до сериозно повишаване на нивата на холестерола в кръвта. Освен това бързо прегаря. 

В това отношение растителното масло е много по-безопасен продукт. Ако вместо слънчогледово олио, добавим супена лъжица зехтин или масло от авокадо в тигана, може да получим някои допълнителни ползи за здравето. И двете масла се считат за "здравословни мазнини", които могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Зехтинът се счита и за антиоксидант, който може да помогне в борбата с възпалението, пише Hola.