Безпомощна птица потърси помощ не къде е, а във Варненската пожарна, научи "Фокус". Шарената птица е била открита от служителите в изключително тежко състояние. Животното е било намерено безжизнено, но все още живо, на прозорец на пожарната. Без да се колебаят, служителите, които са били на смяна поставили птицата в кашон и се опитали да й дадат вода. 

Минути по-късно, варненските пожарникари завели птицата във ветеринарна клиника. Специалисти веднага са поели грижата за животното и са му оказали първа помощ. Ветеринарите са определили, че става въпрос за бебе от вида папуняк. 

Папунякът е един от най-колоритните представители на птиците у нас, наричан още "циганско петле". На дължина достига 26-28 см, от които клюнът е 5-6см  и опашката е 8-9см. Оцветяването на тялото, главата, гърдите и шията е охристо с оранжево-кафеникави оттенъци. Клюнът е дълъг и извит леко надолу. При възбуда или уплаха изправя гребен от удължените пера на главата, които завършват с черни върхове. Гърбът и крилете са с основно черно оцветяване и широки били ивици, като контрастират с основното оцветяване на тялото особено в полет. Крилета са относително големи и широки с размах до 48см. Трудно може да се сбърка с друг вид.