Репичката произхожда от Средна Азия. Отглежда се от около 1000 г. пр.н.е. в Китай, Япония, Египет, Рим и Гърция, а днес "Фокус" ще ви разкаже за него. Смята се, че репичките са внесени в Европа от Марко Поло през XIII век от Китай. Зеленчукът е много полезен, защото е богат на ензими, минерални соли и витамини. Съдържа също така етерично масло, което усилва секрецията на храносмилателните жлези. Репичките се използват за консумация в прясно състояние. У нас най-широкото им приложение е при правенето на салати. Не са подходящи за термична обработка, тъй като месото се скашква. 

Изследвания показват, че веществото антоцианин, което се съдържа в репичките, помага за забавяне растежа на туморни клетки при диагностициран рак на дебелото черво. Освен това ни предпазва и от бъбречни инфекции. При проблеми с жлъчката, жлъчните пътища и черния дроб също е полезно да се консумират репички. Съдържанието на синапено масло в репичките предпазва от образуване на камъни в жлъчката.

Репичките обаче съдържат вещества, които могат да раздразнят стомашната лигавица. Именно затова хората, които страдат от гастрит, язва или други заболявания на стомашно-чревния тракт, трябва да бъдат по-внимателни с консумацията на този зеленчук. Препоръчително е репичките да не се консумират на празен стомах.

Любопитно е, че в Япония и Корея се правят детски кукли от този зеленчук, който ние слагаме в салатата. В репичките има и витамин С, минерални соли, антиоксиданти, желязо, магнезий, калций и диетични фибри. На съдържащият се в зелeнчука рафанин, се дължат неговите антибактериални и противогъбични свойства.

Друг факт, който може би не знаете е, че репичките са една от културите, които се отглеждат на Международна космическа станция. На нея се изследват генетичните характеристики на растението, отглеждано при липсата на гравитация. Репичките са избрани заради краткия си вегетационен период – около 30-45 дни, а също и поради това, че на репичките се ядат и листата. Те са удобен продукт за храна, който може да се отглежда в космоса.

Репичките може да не са на върха на списъка с любими зеленчуци на всички хора, като това вероятно се дължи на горчивия им вкус. Вярваме обаче, че репичките са подценен зеленчук с много ползи за здравето. Те са били високо ценени от много древни цивилизации. Гърците са ги ценяли толкова високо, че дори са правили златни копия, като дар на гръцкия бог Аполон.

По-голяма част от горчивия им вкус идва от кората. Репичките произлизат от латинската дума "radix“, което означава "корен“. Подобно на други кореноплодни зеленчуци, те абсорбират голяма част от хранителните си вещества от почвата.