Ултразвуков робот от Китай прави преглед на щитовидна жлеза и диагностицира възли. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Щитовидната жлеза е ключов орган за функциониране на всички други. Според последни проучвания нарушения в нея могат да бъдат причини дори за някои ракови заболявания.

Китайски учени разработват ултразвуковия робот "Фарос", който сканира щитовидната жлеза и идентифицира възли изцяло самостоятелно. Много пациенти вече са преглеждани чрез новата технология. "Оказва се, че ехография на щитовидната жлеза е изпитание за лекарите. Площта е малка, а самите пациенти се чувстват дискомфортно при ехографски преглед. С помощта на ултразвук роботът го прави много по-бързо, деликатно и точно. Когато са сравнили резултатите, се оказва, че роботът е по-прецизен, защото може да обхване различни ъгли, да "види" отделни специфики и струпвания и модели на клетки, които вече говорят за патология", обясни доц. Тодорова.