Удовлетворението от свършена работа може да подпомогне възстановяване от инфаркти и инсулти. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Израелски учени от Технологичния институт в Хайфа доказват, че след прекаран инсулт или инфаркт, когато хората са извършвали някаква дейност и са изпитвали удовлетворение от добре свършена работа, са се възстановили с 50 до 60% по-бързо, а някои от тях – напълно, разказа доц. Тодорова. "Усещането за удовлетворение, за добре свършена работа и постигане на дадена цел има изцелителна сила върху тях. Проектът показва, че има и други методи, извън чисто медицинските, които са оперативни или които се дължат на приемане на лекарства, на терапевтични формули", поясни тя.

"Затова много психотерапевти съветват всеки да си прави списък със задачи, които трябва да свърши през деня, и в края на деня да ги отмята, за да се стимулира мозъка да придобива усещането за удовлетворение от свършения процес и от пълнота на живота си", допълни Мариана Тодорова.