Учени разработват алгоритъм, с който да разчетат клинописното писмо. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Германски изследователи работят по алгоритъма вече шеста година и са успели да го захранят с 300 000 реда текст от повече от 21 000 плочки с клинописно писмо. Сред тях е и Епосът за Гилгамеш – вавилонска поема, написана за първи път с клинописни знаци върху глинени плочки преди около 4000 години. Поемата е достигнала до нас благодарение на многобройните преписи на акадски. "Проблемът с шумерския език, който не е разчетен, е, че един звук може да бъде изговарян по четири различни начина, съответно, когато той бъде комбиниран в срички, всичко се усложнява много повече. Тази специфична комбинация от звуци със собствено различни значения е изгубена“, обясни доц. Тодорова.

С помощта на изкуствен интелект учените ще се опитат да класифицират общите знаци и да потърсят значението им. "Изкуственият интелект вече е констатирал, че една сричка може да бъде представена по 25 начина. Математизирането на езика в случая и наблюдението на някакви общи редици може евентуално да ни даде смисъл. Но това е голямо предизвикателство, защото тези плочки са в стихотворна форма“, допълни доц. Тодорова.