За това дали и в какви количества алкохолът е полезен (или поне не е вреден) учените водят спорове от дълги години. И сега в дискусията се включват и поредните изводи от ново изследване, които са в защита на пълното алкохолно въздържание.

Вероятно сме чували, че ако консумираме любимите си питиета отговорно и с мярка, няма да имаме проблем за здравословното ни състояние. Най-често се споменават количества до една чаша на ден. Но сега изследователи от  University of Victoria правят обстоен анализ на данните от над 100 предишни проучвания и на базата на тях стигат до извода, че няма минимално безопасно количество алкохол.

Те акцентират върху пиенето и връзката му със смъртността по различни здравословни причини. И се установява, че рискът от различни заболявания, някои от които може да бъдат и фатални, е по-голям и при умерените консуматори на алкохол в сравнение с тези, които въобще не консумират Така се доказва, че колкото и да пием, дори чаша вино на ден, отново вредим на организма. 

Тези вреди се измерват най-вече в правопропорционално увеличаващ се риск от някои видове рак с увеличаването на количеството алкохол, което консумираме. Същото важи и за сърдечно-съдовите заболявания. 

Учените обясняват и защо много пъти досега през годините се е говорило, че по чаша алкохол на ден няма да ни навреди, а дори напротив - ще ни направи по-здрави. Според тях, има две основни причини - едната е, че част от изследванията се финансират от сектора, свързан с производството и дистрибуция на алкохол.

А другата е, че таргет групите са предимно възрастни хора, при които се взимат предвид само настоящите, но не и миналите навици на пиене. И така може да се окажа, че преди те са пиели повече, а сега са започнали да пият по-малко заради здравето си, и изведнъж тези по-малки количества оказват положителен ефект.

Всичко обаче започва много по-рано, още с т.нар. френски парадокс от 90-те години на миналия век. Той обяснява факта, че французите рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания, въпреки богатата си на мазнини диета, с редовната консумация на червено вино, припомня SciTechDaily.

През годините обаче се доказва, че чаша алкохол на ден няма да ни помогне да живеем по-дълго и всъщност рисковете от нея са много повече от ползите, които така и не са категорично доказани от нито една голяма здрава организация, предава lifestyle.bg.