Сънят възстановява паметта. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Учени от университета в Корнел доказват, че сънят има изключително важна функция за регенерация и възстановяване на всички наши системи, включително и на мозъка. Той занулява дейността на хипокампуса и по този начин изчиства паметта от всичко ненужно, обясни доц. Тодорова.

"Чрез сензори учените са наблюдавали какво се случва в хипокампуса по време на сън, като те са улавяли различни проявления на енергията му по време на съм. Учените виждат, че тогава в трите области на хипокампуса се извършва нещо, което до момента не са предполагали. Тези три пространства "прочистват“ себе си. Едно от тези пространства е свързано със спомените, а другите – с ориентацията във времето и пространството. Т.е. по време на сън се случва профилактика и прочистване на пространството от ненужна информация. Тази информация натоварва мозъка, а по този начин се освобождава място“, разказа Мариана Тодорова.