Рожден ден днес празнува Изабел Аджани, научи Sofia24.bg. Френската актриса е единствената, която е удостоена пет пъти с престижната награда "Сезар". Изабел Аджани става световноизвестна с филма на Франсоа Трюфо "Историята на Адел Ю.“ Тя два пъти е номинирана за "Оскар" и е известна с пристрастието и емпатията към героините си, често белязани от трагична съдба.

Родена е на 27 юни 1955 г. в Париж. Дъщеря е на алжирския емигрант Мохамед Шариф Аджани и германката Ема Аугуста. На 12 години играе в любителски театър, на 15 години по време на лятната ваканция се снима в своя първи филм, "Малкият въглищар“, и продължава да се снима във филми. 

През 1974 г. играе в театър "Комеди Франсез“ пиесите "Училище за жени“ и "Ундина“, след което е поканена да подпише 20-годишен договор, но отказва, отдавайки предпочитание на киноактьорската си кариера. 

Сред най-известните филми с нейно участие са "Камий Клодел“, "Квартет“, "Кралица Марго“, "Убийствено лято“, "Обладаване“, "Плесницата" и други. Във филма на Франсоа Трюфо "Историята на Адел Ю.“ играе ролята на обезумялата дъщеря на Виктор Юго.

През 1980 г. се ражда синът ѝ Барнаби Нюитен от кинооператора Брюно Нюитен. След това Изабел има кратка романтична връзка с американския актьор Уорън Бийти. През 1995 г. се ражда синът ѝ Габриел от британския актьор Даниел Дей-Луис, с когото живее в Лондон повече от пет години. През 2002 г. се проваля шумно афишираната ѝ сватба с композитора Жан Мишел Жар, като за причина се изтъкват честите му изневери.

Кинокритиците я наричат "най-красивото чудовище на киното". Тя се изявява и като певица. Има издадени два албума - Bande originale и Pull marine.

През 2023 г. световните агенции гръмнаха с новината, че Изабел Аджани е била осъдена в нейно отсъствие на две години условно и глоба от 250 000 евро за данъчни измами и пране на пари. Звездата на френското кино е призната за виновна, че през 2016 и 2017 г. с измама е заявила местожителството си в Португалия, представила е дарение от два милиона евро като заем и е направила превод на 120 000 евро чрез недекларирана сметка в САЩ.