Писък, звънтене или бучене в ушите – почти всеки е изпитвал този дискомфорт поне веднъж в живота си. Проблемът е, че състоянието може да стане хронично и съществено да влоши качеството на живот с напредването на възрастта.

Причините са разнообразни, така че човек задължително трябва да се консултира с невролог или оторинолог, ако ушите му пищят дори и през нощта, когато в стаята е тихо.

Шумът в ушите е симптом, който съпътства различни заболявания, обясняват специалистите.

Има четири степени на интензивност, като първата е слаба и непостоянна, а последната – много силна и води до сериозен дискомфорт.

Освен това звукът се характеризира и с различна честота – той може да е висок или нисък.

Оплакването по-често засяга само едното ухо, а в по-редки случаи – и двете. Понякога шумът е постоянен, друг път се появява периодично – например през нощта, когато е тихо.

Ушна кал или високо кръвно

Според специалистите една от най-баналните причини за този дискомфорт е натрупването на ушна кал. При някои общи възпалителни заболявания на организма – като например грип, също е възможно да се появи пищящ звук в ухото. Но има и случаи, в които не могат да се установят никакви причини за това и се приема, че т.нар. пищене се дължи на повишена чувствителност на вегетативната нервна система.

Според медиците най-често възрастните хора се оплакват от такова бучене, защото при тях по-често се наблюдават съдови промени в мозъка – при смяна на стойностите на артериалното кръвно налягане, при различен интензитет на кръвотока заради шипове в шията и т.н.

Когато звукът е в синхрон с пулса, той със сигурност се дължи на повишено кръвно налягане, уточняват още специалистите. По думите им състоянието може да е придружено от замайване и нарушено равновесие, а понякога от гадене и повръщане. Възможно е дори да се стигне до загуба на слуха вследствие на хипертонична криза.

Увреждане на невроепителните клетки

Друга причина за наличието на шум в ушите и частичното намаление на слуха е увреждането на невроепителните клетки във вътрешното ухо. То се засяга при болест на Мениер, отосклероза, слухов неврит, възпаление на средното и вътрешното ухо или някакво вирусно усложнение, предава bTV.

Лошата новина е, че клетките не могат да се възстановят. Дори шумът да изчезне или отслабне, загубата на слуха не може да се излекува, категорични са медиците.

Кога да отидем на лекар?

При шум в ушите, особено ако е съпроводен от световъртеж, човек незабавно трябва да посети оторинолог или невролог. Добре е да се знае също така, че ако не се вземат мерки още в първите дни, настъпват необратими увреждания на слуха.

За съжаление според много специалисти изборът на лечение до голяма степен е "налучкване" на медикаментите. Обикновено се прилагат лекарства за нормализиране на кръвното налягане и за регулация на кръвотока към мозъчните структури.

Възможно е обаче и лечение с локален антибиотик, антидепресанти, билкови препарати и т.н.

В някои случаи се налага операция, а в други – електро или магнитна стимулация.

Акупунктурата може да е полезна

Популярната терапия с игли дава положителен ефект при някои пациенти, твърдят медиците. Това се обяснява с факта, че акупунктурата подобрява кръвоснабдяването на третираната зона, активира периферните нерви и не на последно място – отключва психогенен фактор, т.е. успокоява и дава надежда, че проблемът може да се реши.

Трябва да се знае, че терапията чрез акупунктура следва да бъде само част от лечението. Добре е да се намалят или игнорират външни дразнители от рода на силен шум или силна музика, да се спазват нормите на здравословен живот – пълноценно хранене, физическа активност, достатъчно сън, прием на витамини и т.н.

Практически терапевтичните варианти са много и затова подходът се избира след уточняване на диагнозата от специалист. Самолечението може да е опасно.