Алабашът заради високото съдържание на различни витамини и минерали и поради диетичните си свойства и малкото калории е много полезен зеленчук за малки и големи, както и за диети. "Фокус" ще ви разкаже за този зеленчук, чието име се свързва с немските думички "kohl" (зеле) и "rabi" (ряпа). Той е описан за пръв път в Германия пред XV век. У нас са познати едрият и дребният алабаш. Синкаво-лилавият алабаш е по-едрият. Зелената кора е характерна за дребните зеленчуци от този вид.

Алабашът е богат на витамин C, A1, фолиева киселина, B1, B2 и B6. Алабашът съдържа някъде около 88%, калциеви, магнезиеви, фосфорни, натриеви и калиеви соли. Калоричното му съдържание в количество от 100 грама зеленчук е само 29 kcal. Не съдържа почти никакви мазнини. Богат е и на много фибри.

Алабашът помага при авитаминози. Не причиняма алергии. Зеленчукът помага при лъчева болест, малокръвие, бронхит, астма, туберкулоза. Тези от вас, които са диагностицирани с болестта подагра, или камъни в бъбреците, да избягват алабаша. В него се съдържа оксалова и пикочна киселина. Алабашът укрепва и имунната система.

Съхранява се в торбичка в хладилник, но не го мийте преди това. Най-добре е да го консумирате суров. Може да се използва и за готвене, като най-често го варим.