"Фокус" ще ви разкаже за един зеленчук, който се среща в области с умерен климат. Лападът е тревисто растение, разпространено в изобилие по поляните в по-голямата част от Европа. В различни фолклорни области лападът е наричан още с имената щавел, щавляк, лобода. Щафел или щавел в по-чести случаи се използва за синоним на лападовото растение "киселец“, в Западните покрайнини и Пернишко - щафел е обикновения широколистен лапад. В Северна и Северозападна България - щавляк наричат само спанаковия (или спаначен, спанакоподобен) лапад.

Той е познат още от античността. Римските войници предпочитали зеленчука, защото намалявал чувството на жажда по време на военни походи. Листният зеленчук се консумира най-вече през пролетта. Богат е на витамини и минерали, като помага да надвием пролетната умора. Лападът подобрява храносмилането и понижава кръвното. Полезен е в борбата с диабет, заболявания на черния дроб, жлъчката, при колити и затлъстяване.

Освен витамини и минерали, съдържа още белтъчини и въглехидрати. Не съдържа мазнини. Богат е на витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е и К, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, етерично масло, антрахинонови съединения,

минерални соли на желязото, калия, калция, натрия и фосфора, яблъчна, оксалова и лимонена киселина, както и магнезий. Желязото го прави добър помощник в борбата срещу анемия. Богатото съдържание на хлорофил превръща лапада в  средство в борбата с рака.