Пъпешът е стара земеделска култура, известна още от времето на вавилонците. Sofia24.bg ще ви разкаже за ползите при консумирането на този плод, който се е появил в Европа и България в началото на новата ера. Пъпешът съдържа много полезни хранителни вещества, витамини и антиоксиданти. В него има глюкоза, фруктоза и захароза, а месестата му част е богата на витамини В и С. Този плод поддържа имунитета поради високото съдържание на витамин С, който намалява и риска от атеросклероза. 

Съдържа също така калий, магнезий, желязо, калций, селен и германий. Пъпешът е богат източник на ликопен - каротеноид, известен със своя антиоксидантен капацитет. Този плод е с високо съдържание на вода и ниско на калории. 

Съединението аденозин в пъпешите е известно със своите свойства за разреждане на кръвта. Така че, консумацията на пъпеши може да подобри здравето на сърцето ви. Нишестето и пектинът на пъпеша не се усвояват в храносмилателната система. Те имат свойството да поемат вредните вещества в червата и ги извеждат от организма.

Пъпешът подобрява перисталтиката на червата. Той е особено полезен с високото си съдържание на фолиева киселина, която стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък и подпомага секрецията на солна киселина в стомаха. Сто и петдесет грама пъпеш задоволяват нуждите на организма от фолиева киселина за деня, така че е полезен за бременни жени.

Консумацията на пъпеш благоприяства поддържането на здравословни нива на кръвно налягане. Ползата се дължи на високото съдържание на вода и калий - минерал, който помага за контролиране на кръвното. 

На вкус варират от много силно сладки до почти беззахарни, както и от такива с много силен аромат до други с пълна липса на аромат. По време на приема на пъпеш, диетолози и медици съветват да се консумира много минерална или преварена вода или чай от шипка.