Ръката на Буда е екзотичен плод, който притежава странна форма. Sofia24.bg ще ви разкаже за него. Той идва от Азия. Формата му напомня човешка ръка с пръсти и отттам идва и името му. Според учените, странната му форма се дължи на генетична мутация. Ръката на Буда съдържа етерично масло и кумаринови съединения, лимонен и диосмин. Лимоненът определя противораковите му свойства и употребата му в борбата с рак на гърдата.

Ръката на Буда няма много хранителни вещества, но има големи количества витамин С, калций, желязо и диетични фибри. В около 6 грама от този плод се съдържат 1 грам въглехидрати, 0 г белтъчини и 0 г мазнини. Кората на Ръката на Буда се използва като ароматизатор за сладкиши или за овкусяване на ориз.

Ароматът на Ръката на Буда се използва и в парфюмерията. Цитросовият плод има аромат на теменужки. Този плод се носи като дар в храмовете на Буда. Китайците вярват, че носи щастие, дълголетие и късмет. В Япония е предпочитан подарък за Нова година, защото се смята, че носи щастие на дома.