Нарът е плод, който произхожда от района на Средиземноморието и Югозападна Азия и е известен със своите ярко-червени зърна и сладко-кисел вкус. Той е богат на антиоксиданти, витамини C и K, фолиева киселина и калий, които допринасят за общото здраве на организма.

Нарът е използван в традиционната медицина в продължение на векове заради своите лечебни свойства и ефекта да укрепва здравето на сърцето, да регулира кръвното налягане и да подобрява имунната функция. В последните години обаче той привлича вниманието на учените с потенциала си да подпомага лечението на болестта на Алцхаймер. Основните биоактивни съединения в нара са полифенолите като пуникалагини, които имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Изследванията показват, че пуникалагинът може да намали възпалението в мозъчните клетки, микроглия, които играят ключова роля в прогресията на Алцхаймер. Възпалението в микроглията води до разрушаване на други мозъчни клетки и утежнява симптомите на болестта.

Експериментите разкриват, че приемът на сок от нар значително подобрява когнитивните функции и намалява бета-амилоидните плаки в мозъка с 50%. Това показва, че съединения в нара могат да предотвратят натрупването на тези плаки, които са основен фактор за развитието на болестта.

Друго изследване разкрива, че пуникалагинът може да стимулира растежа на нови неврони в мозъка, което допринася за общото здраве и функционалност на мозъка. Учените също така откриват, че уролитините, които се образуват в тялото при разграждането на полифенолите, могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и да намалят възпаленията в мозъка. Това е критично за ефективното лечение на невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер.

Проведени са и клинични изследвания, при които пациенти преди сърдечна операция са приемали таблетки с екстракт от нар. Резултатите показват, че тези пациенти не само не губят памет след операцията, но и подобряват когнитивните си способности в сравнение с контролната група, пише puls.bg. Това подчертава важността на включването на нар в ежедневната диета като част от цялостния здравословен начин на живот, който включва консумация на разнообразни плодове с тъмни цветове като боровинки и малини, и подправки като куркума, които имат подобни ползи за здравето.

Изследванията сочат, че нарът имат значителен потенциал да намалява риска и забавяне на прогресията на болестта на Алцхаймер. Редовната консумация на продукти от нар може да бъде важен елемент от профилактиката и поддържането на здрав мозък, подкрепяйки цялостния подход към здравословния начин на живот и борбата с невродегенеративните заболявания.

Въпреки обещаващите резултати, учените предупреждават, че са необходими допълнителни изследвания за точното определяне на дозировката и дългосрочните ефекти от употребата на екстракти от нас при терапията на Алцхаймер.