Много шофьори не са наясно с предназначението на кабел, който може да се намери в багажника на колата им. Този малък елемент може да бъде решението на проблема, когато не можете даотворите капачката на резервоара за гориво. Кабелът в багажника е предназначен за аварийно отваряне на капака на резервоара за гориво, когато механизмът за нормално отваряне не работи.

Често такива ситуации възникват през студения сезон, когато ключалката на капака може да замръзне или да се замърси и съответно да се развали. Подобни проблеми може да се появят и по всяко друго време, ако например работата на електрическото задвижване на ключалката е нарушена заради повреда на захранващия кабел. При някои автомобили капакът на резервоара за гориво се отваря механично, без да се използва електрическо задвижване. При такива модели, особено при по-старите, капакът се отваря само с ключ.

За да отворите капачката на резервоара за гориво при спешни случаи, трябва да обърнете отворите багажника, където обикновено има скрита дръжка или кабел, пише AutoMedia.bg. Най-често те са оцветени в червено, въпреки че цветовете могат да варират. Този кабел обикновено се намира от страната на багажника, където е разположен резервоара за гориво.

За да използвате механизма за аварийно освобождаване, трябва да намерите кабела под тапицерията на страничния панел или зад пластмасовия сервизен капак. След това е достатъчно да издърпате кабела, за да отворите капака на резервоара, което прави възможно зареждането на автомобила с гориво.