"Фокус" ще ви разкаже днес за левзеята. Едно растение, което вирее само при висока надморска височина и специални условия в някои високопланински райони на Сибир (Алтай), Средна Азия, Монголия и Китай на височина до 3000 метра, на границата на топене на ледниците. Растението е известно още като Маралов корен. 

В древната източна медицина, растението левзея е познато под названието Лоу Лу и Лоу Као. Традиционно използван от местните жители на Сибир за повишаване на физическата сила и издръжливост, коренът е скрит скъпоценен камък в света на естествените адаптогени. Днес Maral Root печели признание за способността си да подобрява атлетичните постижения, да поддържа мускулния растеж и да подобрява цялостната жизненост.

Употребява се в китайската, тибетската и монголската медицина, заради стимулиращото си действие. През дългия си период на еволюция и екстремалните условия на високопланинската среда, растението придобива форма на метаболизъм. При нея се синтезират фито-екдизони или екдистерон. Екдистеронът е фито-стероидно съединение. 

То има способността да повишава имунитета на човешкия организъм и да хармонизира работата на хормоналната, сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателна система. Екдистероните, съдържащи се в корените и плодовете на растението имат анаболен ефект и помогнат в борбата със стреса. Тя стимулира и тонизира мускулите ни.

Тонизира целия организъм и се препоръчва при пролетна умора, общо изтощение и полова слабост, тъй като подобрява функцията на половата система. Притежава свойството да засилва метаболитните процеси, действа на умствената дейност и на процесите, свързани с кръвообращението, и интензитета на изгаряне на натрупаните мазнини. 

Билката действа и на принципа на антихистамин, блокирайки производството на този хормон (хистамин), причинител на алергиите. Има няколко начина да приемаме левзея. Като чай, капки (тинктура), етерично масло за външно приложение, на прах / цял корен и като хранителна добавка.