Гуараната е от семейство Сапиндови. Тя е увивен вечнозелен храст с нечифтоперести листа и бели цветове. Произхожда от Южна Америка – Венецуела и Бразилия. Отглежда се предимно в плантации. Историята на растението е много дълга и се предполага, че започва от племената гуарани и тупи, които обитавали джунглата в Амазонка. Светът научава за гуараната благодарение на д-р Луис Перейра Барет от Рио де Жанейро. В началото на 20-и век той започва производство на първата в света медицинска напитка, съдържаща екстракт от гуарана.

 

Действие и приложение. Най-разпространеното приложение на гуараната е като мощен енергиен бустер, който поддържа енергийните нива на тялото благодарение на съдържащия се кофеин. Счита се, че гуараната има по-добър ефект от кафето, тъй като е източник на протеини и фибри, които осигуряват храна на тялото. Гуараната съдържа повече кофеин отколкото кафените зърна. В гуараната се съдържат между 3 и 4% кофеин, докато в кафените зърна съдържанието на кофеин е не повече от 1-2%. За постигане на максимален ефект като енерготоник се препоръчва прием на гуарана от 50 до 200 мг дневно под формата на капсули, прах или в състава на енергийни напитки, пише Puls.bg

Гуараната повлиява положително концентрацията и процесите на запомняне, особено ако се комбинира с растения като жен-шен и родиола. Тя намалява физическата и психическата умора и може да се прилага с голям успех при умствена умора и напрежение. Гуараната е често използвана от студенти по време на изпитни сесии.

Освен, че има силен тонизиращ ефект, растението се използва и в борбата с излишните килограми. Подобно на други продукти, съдържащи кофеин, то действа като средство за потискане на апетита. Едновременно с това, гуараната притежава и допълнителен ефект като повишава изгарянето на калории , участва в повишаването на термогенезата. В комбинация с редовна физическа активност е установено, че приемът на гуарана е ефективен и здравословен начин за намаляване на телесното тегло.

 

Химичен състав. Гуаранта е едно от най-богатите на кофеин растения. Количествата му могат да достигнат до 8%. Освен него в дрогата се съдържат още гуаранин (натурална разновидност на кофеина), теофилин, теобромин, аденин, гуанин, танини, скорбяла, мазнини и др.

 

Дрога. Използваемата част са изпечените семена.