Лятната ваканция на морето е не само бягство от забързаното ни ежедневие и повод да разнообразим атмосферата на града и офиса. Тя е и научно доказано полезна за здравето ни. Според изследване, публикувано в Journal of Environmental Psychology, дори само докато наблюдаваме синята вода може да си помогнем да се почувстваме по-спокойни и даже да понижим сърдечната честота и кръвното си налягане. Разбира се, когато почивката е край някой не само красив, но и наистина чист плаж, удоволствието е още по-голямо.

Вероятно знаем, че най-чистите плажове по света се обозначават със син флаг. Той се присъжда също така и на яхтени пристанища, и на туристически кораби, които отговарят на изисквания от редица строги екологични и образователни критерии, както и такива за безопасност и достъпност. Всички тези критерии трябва да бъдат изпълнени и да се поддържат с времето, за не бъде отнето синьото знаме от даден обект.

Организацията разполага с обстойни публични данни на всички локации по света, които са били и са настоящи носители на обозначението. Според данните страната с най-много сини знамена, е Испания. На територията ѝ има общо 748 места със синьо знаме, като плажовете са цели 639 на брой, пише Travel and Leisure.

Сред тях са El Caletón на остров Тенерифе - плаж от лава, заобиколен от масивни скали, както и плажът с меки златисти пясъчни дюни Cortadura в древния пристанищен град Кадис.

На остров Майорка пък туристите могат да посетят и Cala de Sant Vicenç - спокоен плаж с лазурните води, състоящ се от три по-малки залива.

Всеки, който отива към Барселона пък не бива да пропуска Sant Sebastià - един от най-старите и традиционни плажове в града. Той е бил сред първите по крайбрежието, които предлагат удобства за къпане, а сега разполага с много хотели и ресторанти на самия плаж, което означава, че можем да намерим идеалното място за хапване и нощувка, където да удължим престоя си.

Всички испански плажове със син флаг можем да открием на spain.info. Официалният туристически сайт на страната е идеален онлайн източник на вдъхновение за следващата ни почивка, пише lifestyle.bg.