Много от нас мечтаят да имат дълга и пищна коса, но замърсяването и нездравословният начин на живот често правят тази мечта да изглежда недостижима. Въпреки че генетиката със сигурност влияе върху растежа на косата, създаването на добри навици и използването на правилните продукти може да подобри скоростта и здравето на растежа на вашата коса. Един мощен съюзник в това пътуване е амла - плод, известен със своите забележителни ползи за косата.

Снабден с основни хранителни вещества като витамин С, калций, желязо, фосфор, фибри и каротин, този зелен плод подхранва и омекотява кичурите на косата, насърчавайки по-здрави и жизнени кичури.

Как да използвате амла за подобряване на здравето на косата?

- Сок от амла: Използването на сок от амла за коса е ефективно укрепващо лечение. Просто вземете прясна амла и изстискайте сока в купа. Можете също така да приготвите тоник за коса, като комбинирате сок от амла с прясно изцеден лимонов сок. Нанесете сока от амла директно върху скалпа с върховете на пръстите си, като масажирате нежно. Оставете го да подейства около час, след което го измийте с нежен почистващ препарат.

- Вода от амла: Изцедете сока от амла или направете паста от прахта й с вода. Масажирайте разтвора в скалпа си за около 5 минути, след което го оставете да престои още 10 минути. Изплакнете с мек шампоан и хладка вода, за да подпомогнете здравето на скалпа.

- Маска с амла: Можете да създадете маска за коса с амла, като комбинирате прах от амла с кисело мляко. За да направите пастата, смесете две супени лъжици амла на прах с топла вода. Към сместа добавете чаена лъжичка мед и две чаени лъжички кисело мляко. Нанесете маската равномерно върху косата си и я оставете да действа 30 минути. Изплакнете с топла вода, за да съживите и заздравите кичурите на косата.

- Масло от амла: Просто загрейте чисто кокосово масло и прах от амла, докато покафенеят. Това ще произведе масло от амла, което можете да нанесете върху скалпа и корените на косата, след като се охлади.

Растението алма помага за укрепване на космените фоликули, насърчавайки по-бърз растеж. Освен това премахва микробите, мръсотията и бактериите от скалпа, поддържайки го по-чист и здрав. В резултат на това ефективно лекува тъканите на скалпа и насърчава растежа на косата. Едно от най-значимите предимства на алма е способността й да намалява дразненето на скалпа, често причинено от пърхот, което може да възникне поради сезонна сухота или прекомерно омазняване.