Най-важната грижа за кожата през лято е нейната хидратация. Това каза пред bTV дерматологът д-р Радина Денкова.

"През лятото слънцегреенето е по-силно, топло е и тялото се нуждае от вода. Или иначе казано, трябва да напояваме нашата градинка и отвън, и отвътре. Основното е да използваме продукти с хидратиращ ефект. Тук не става дума само за козметика, но и да процедури“, поясни тя.   

Дерматологът посочи още, че кожата се нуждае от хидртация както сутрин, така и вечер. Тя подчерта, че напоследък е изключително популярно да се използват ретинолови продукти за тази цел. Според нея те помагат, но не бива да се използват от твърде млади хора.

"Аз лично смятам, че ретинолът е един добър антиейджинг (забавящ остаряването – б.р.) продукт, който регенерира кожата. Но с неговата употреба трябва да се започне след 28-29 години, тъй като младите хора имат хубави кожи. Ето защо аз смятам, че към тези продукти трябва да се прибягва по-късно“, каза още тя.

Д-р Денкова посочи още че през лятото не бива да се използват продукти на базата на третиноин.

"Единствената и най-добра защита срещу вредното лъчение на слънцето са слънцезащитните продукти. За тях говорим преди, по време на и след летния сезон. Тук е важно да се знае, че слънцезащитният продукт не издържа през целия ден – той трябва да се нанася пред няколко часа“, посочи специалистът.

Дерматологът съветва да се използва фактор 50, особено в началото на лятната ваканция. Хората, които имат летни къщи и вили, могат да започнат с висок фактор и след това постепенно да го намалят, стана ясно още от думите на д-р Денкова.

"Младата кожа е здрава кожа. Какво има предвид? Става дума за здрава по отношение на вътрешни заболявания, както и по отношение на текстура, хидратация и пигментация. Малките дефекти се появяват с времето и тук не говорим за остаряването на кожата с напредването на възрастта, а за процесите, които протичат. Ето защо човек трябва да се грижи за кожата си, за да избегне неприятната появата на малки кръвоносни съдове, на разширени пори или на някаква пигментация“, каза още тя.  

 Д-р Денкова припомни още, че разкрасителните процедури могат да се правят целогодишно, като трябва да се внимава кога и какво правим. През лятото например е подходяща мезотерапията, която овлажнява и хидратира кожата. Това ще я предпази от появата на бръчки и от загубата на еластичност.

"Другото, което правим, е ботулинов токсин. Можем също така да работим с филъри. Може да извършваме някои процедури с машини, но там изборът е много конкретен и зависи от това дали съответната технология се влияе от слънчевите лъчи“, поясни още тя.