Камарата на общините на Великобритания планира да започне кампания за борба с наркотиците в британския парламент: за целта на територията на целия парламент може да бъдат пуснати кучета-търсачи, съобщава The Times.

Председателят на Камарата на общините Линдзи Хойл каза, че ще проведе разследване на наркоманията в Уестминстър. Той обеща да включи полицията, след като в парламента започнаха да се появяват все повече доказателства за употребата на кокаин и други незаконни вещества: следи от тях бяха открити на места, достъпни само за хора с депутатски пропуски.

На свой ред депутатът от консерваторите Чарлз Уокър, който оглавява административния комитет, каза, че Камарата на общините ще обсъди въпроса следващата седмица. Той припомни, че долната камара на британския парламент отдавна използва кучета-търсачи за търсене на експлозиви: сега може да се наложи да се разшири техният състав и да се намерят такива, които откриват наркотици.

Според британския вестник миналия месец служителите на Камарата на общините са получили известие, че между сградите на парламента може да се усети миризма на марихуана. По-рано стана известно, че през изминалата година на територията на парламента или в близост до него са арестувани двама наркодилъри, а 13 души са задържани за притежание на наркотици. Сега много източници съобщават за редовната употреба на кокаин от група депутати. Следи от наркотици клас А са открити при вечерна проверка в 11 от 12-те проверени тоалетни, включително в най-близките до кабинетите на министър-председателя и министъра на вътрешните работи. До някои от тези тоалетни се стига само с депутатски пропуски.

Премиерът Борис Джонсън ще въведе нови строги мерки срещу употребяващите кокаин от средната класа и ще промени идеята, че някои хора могат да приемат наркотици от клас А без никакви последствия. Изданието предполага, че министър-председателят ще "даде урок“, като накаже някои от високопоставените нарушители. Максималното наказание за всяко лице, арестувано за притежание на незаконни вещества, е седем години затвор.

Десетки депутати, специални съветници, учени и други, пожелали анонимност, споделиха с британския вестник своите истории за това как са се сблъскали с наркоманията в Уестминстър. Един от тях разказа как на парти депутат откровено смъркал кокаин в присъствието на журналисти. Друг сподели наблюдението си, че депутатите често са по-внимателни от другите служители и приемат вещества в офисите си - един от тях е хванат късно през нощта да взима линия от бюрото си.

Редица източници изброяват едни и същи имена на няколко депутати от двете партии, за които се твърди, че са употребявали наркотици от клас А пред колеги на домашни партита. "Кокаиновата култура процъфтява в парламента“, каза ветеран от Уестминстър пред The Times. По думите му някои хора са резиденти, а други само се въртят около този кръг. "Някои от тях са широко известни, други са млади амбициозни депутати и чиновници, но всички рискуват кариерата си“, съжалява политикът. "Те смятат, че са неуязвими, защитени от приятелите си в този балон. Това предизвиква шок, но и тъга. Много от тях се нуждаят от помощ“.

Превод и редакция: Иван Христов