Обединените арабски емирства обявиха, че занапред няма да цензурират западни филми, които ще може да бъдат гледани от всички над 21-годишна възраст. Продукциите вече ще бъдат прожектирани в страната "според международната им версия“, увериха от Медийния регулаторен орган, пише британският вестник The Times.

Преди това в ОАЕ имаше категория прожекции 18+, но толкова малко международни филми отговарят на нея, че тези със "зрели“ или "обидни“ сцени биваха представени на борда за цензура и незабавно биваха блокирани.

Римейкът на Стивън Спилбърг на "Уестсайдска история“, пуснат в Обединеното кралство този месец, беше забранен в редица държави от Персийския залив, очевидно защото включва транссексуален герой. ОАЕ и останалите поискаха от Disney да направи съкращения на филма, но компанията отказа.

Не е ясно дали медийните власти ще пуснат повторно филми, които преди това са били забранени или силно цензурирани.

През последната година имаше драматично преразглеждане на строгите ислямски закони, които отдавна господстват в ОАЕ: хората вече не се нуждаят от лиценз за закупуване на алкохол; неженените двойки имат право да живеят заедно; самоубийството е декриминализирано; и неомъжените жени не трябва да бягат от страната, за да раждат. Работната седмица е съкратена на четири дни и половина – в момент, когато пандемията накара хората по света да преоценят работните си графици – и от следващата година уикендите ще се състоят от събота и неделя, за да се приведат в съответствие със западните празници и пазари.

Последните усилия са част от продължаващия стремеж за привличане на повече чужденци в страната. Те вече превъзхождат местните жители с девет към едно, но повечето отдавна са в противоречие със строгите ислямски закони, наложени от държавата, която стана независима през 1971 г.

ОАЕ е втората по големина икономика в Персийския залив и се сблъска с тежка рецесия миналата година, тъй като COVID-19 се отрази върху туристическата индустрия и цените на петрола достигнаха рекордно ниски нива. Тъй като регионът се опитва да се подготви за бъдеще след петрола, привличането на инвестиции и квалифицирани работници е от решаващо значение.

Темпът на реформите е отчасти свързан с развитието в Саудитска Арабия, която се опитва да се преобразува като по-толерантно общество, като ОАЕ са нетърпеливи да си върнат част от чуждестранните инвестиции, които са отишли към Рияд.

Превод и редакция: Тереза Герова