Откриването на железопътна линия в Лаос направи възможно пътуването с влак от Лисабон до Сингапур. Според британския вестник The Times ще са необходими около три седмици, за да се преодолее най-дългият железопътен маршрут в света в историята - 18,75 хиляди километра.

Отбелязва се, че изграждането на липсващия участък от железопътната линия в Лаос с дължина 414 км е извършено от Китай, който, като част от изпълнението на инициативата "Един пояс, един път“, свързва град Кунмин (в южната част на Китай) с Виентян (столицата на Лаос). Инвестициите в проекта, реализиран в продължение на пет години, възлизат на почти 6 милиарда долара.

Вестникът изчислява, че пътуването с влак от най-западната страна в Европа и завършващо в Югоизточна Азия ще изисква общо 13 влака с прекачавания и дълъг престой в Париж, Москва, Пекин и Банкок. Изданието посочва, че влаковете между някои държави се движат на увеличени интервали, така че ще трябва се изчаква в хотели.

В същото време, по време на самия маршрут, някои участъци от железопътната линия, например в Тайланд, ще трябва да бъдат преодолени с не най-удобните влакове, които спират във всяко населено място. Като се има предвид, че жп линията ще бъде прекъсната при пристигане във Виентян, ще трябва да използвате и автобус, който ще ви отведе до най-близката гара в Тайланд, разположена на 17 км от столицата на Лаос.

Експертът по международния пътнически транспорт Марк Смит изрази мнение, че много пътници ще искат да стигнат до Сингапур от Европа с железопътен транспорт. "Винаги е имало голямо търсене на пътувания с влак на дълги разстояния. Много хора пътуват до Далечния изток по Транссибирската железница. Австралийците, прекарващи време в Европа, често използват тази линия, вместо да се връщат у дома директно със самолет", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков