Президентът на Колумбия Иван Дуке се извини публично, след като полицейски кадети се появиха облечени като нацисти на мероприятие в рамките на "културен обмен“ с Германия, пише The Sun.

Снимки от церемонията бяха споделени в официален полицейски акаунт в Twitter и показват студенти, облечени в униформи от Втората световна война - като един от тях носи мустаци на Хитлер.

Други са облечени в черната униформа на SS, допълнена с червената лента със свастика.

Черното, червено и жълто немско знаме и балони в същите цветове украсяваха мястото, но също така бяха представени копия на самолет на Луфтвафе, копия на нацистко огнестрелно оръжие и свастики върху покривките.



Двама полицаи в колумбийски униформи откриха събитието, като прерязаха лента, показват снимките.

В полицейски акаунт в Twitter се казва: "От полицейската академия SimonBolivar в град Тулуа организираме #InternationalWeek със страна гост #Германия“. "С този културен обмен ние засилваме знанията на нашите полицейски студенти“.

Снимките бяха посрещнати със смесица от гняв и недоумение в социалните мрежи, предизвиквайки дълбок срам за властите.

Но президентът Дуке се извини.

Той каза: "Всяко оправдание на нацизма е неприемливо и аз осъждам всяка демонстрация, която използва или препраща към символи, отнасящи се до отговорните за еврейския Холокост, който отне живота на повече от шест милиона души“.

Полицията уволни шефа на академията.

Министерството на отбраната, под чийто чадър попада колумбийската полиция, заяви в изявление, че неговите насоки за обучение "не предвиждат по никакъв начин дейност като тази, която се проведе вчера“.

Посолствата на Германия и Израел в Богота излязоха със съвместно изявление, изразяващо "пълно отхвърляне на всяка форма на извинение или демонстрация на нацизма“.

Подложена на международен обстрел заради бруталното си потушаване на антиправителствените протести по-рано тази година, колумбийската полиция започна кампания за "трансформация“ за подобряване на имиджа си, която ще включва промяна в униформата.

Превод и редакция: Иван Христов