Кабинетът на Египет проведе в четвъртък първото си заседание в новата административна столица, проект на президента Абдел Фатах Ел Сиси, който се изгражда в пустинята източно от Кайро през последните пет години, пише англоезичното издание от Обединените арабски емирства (ОАЕ) The National

"Това е исторически ден!" в изявление от кабинета на министър-председателя Мостафа Мадбули се цитират думите на министри от кабинета.

"Нашата среща днес в правителствения квартал в Новата административна столица изпраща силно и ясно послание към света, че Египет предприема стабилни и енергични стъпки към бъдещето въпреки предизвикателствата, пред които е изправен.

Строителството на новата столица започна преди пет години на първоначална цена от поне 60 милиарда долара. Това е част от енергичен строителен бум, по време на който Египет построи дузина нови градове, хиляди километри нови пътища, мега жилищни проекти и превърна пустиня в земеделска земя.

Завършването на новата столица даде възможност на Ел Сиси и контролираните от държавата медии да измислят фразата "Новата република“ като почит към стремежа за развитие, започнал след като египетският лидер встъпи в длъжност през 2014 г.

Освен правителствения квартал, новият град може да се похвали с дипломатически квартал, най-голямата християнска катедрала в Близкия изток и център на най-съвременната култура и изкуства. Самият Ел Сиси ще се премести там заедно с всички министерства. Той също така ще включва най-високите небостъргачи в Африка, а обществените услуги ще бъдат изцяло цифрови.

Градът ще има население от 6,5 милиона, когато бъде напълно населен, около една трета от над 20 милиона души, които живеят в Кайро на 60 километра от новата столица.

Тя трябваше да бъде открита миналата година, но това беше отложено заради пандемията.

Заседанието на кабинета в четвъртък беше до голяма степен символично, тъй като министерствата и държавните служители тепърва ще се преместят там. Г-н Мадбули каза, че това ще стане постепенно.

"Преди пет години този град не беше нищо друго освен чертежи и мастило върху хартия. Това, което се случи днес, е постижение, което трябва да се припише на президента Абдел Фатах Ел Сиси, който следи напредъка и предлага съвети на всяка стъпка от пътя“, каза Мадбули.

"Това, което беше постигнато тук, щеше да отнеме не по-малко от 15 или 20 години, за да бъде завършено навсякъде другаде по света, нещо, което ме кара да благодаря на всички, които допринесоха този град да види светлината на деня и да блесне пред целия свят като началото на Новата република".

Превод и редакция: Юлиян Марков