Орбиталният апарат Trace Gas Orbiter (TGO) на мисията ExoMars, която се ръководи съвместно от Европейската космическа агенция и Роскосмос, откри "значителни обеми вода“ в система на каньони на Червената планета, съобщава The Hill.

Според изданието устройството е оборудвано с детектор за епитермални неутрони с висока разделителна способност (FREND), който дава възможност да се определи наличието на водород в горния слой на марсианската почва. "С TGO можем да погледнем на дълбочина до един метър под слоя прах и да видим какво всъщност се случва под повърхността на Марс, и най-важното, да открием богати на вода оазиси, които не могат да бъдат открити с по-стари инструменти“, обяснява в официално изявление ръководителят на изследването Игор Митрофанов. Той заяви, че "FREND е открил област с необичайно големи количества водород в колосалната система каньони Долината Маринър: ако приемем, че наблюдаваният водород е свързан с водни молекули, изглежда, че до 40 процента от повърхностния материал в тази област е вода“.

В статията се отбелязва, че предполагаемата богата на вода зона е сравнима по размер с Нидерландия. Водата може да бъде химически свързана с други минерали в почвата, но учените смятат, че най-вероятно съществува под формата на лед.

Днес вече е известно, че на Марс има вода, но тя се намира главно в полярните райони на планетата под формата на воден лед. Долината Маринър се намира на юг от екватора, където водата обикновено се изпарява поради по-високите температури и налягания. Според учените, за да се запази водата в каньона, трябва да има специални условия или запасите да се попълват по някакъв начин, отбелязва The Hill.

Превод и редакция: Иван Христов