Италиански зъболекар, който отиде да се ваксинира срещу Covid-19 с фалшива силиконова ръка, казва, че след това е ваксиниран и че ваксината "е най-доброто оръжие, което имаме срещу тази ужасна болест“, цитира думите му британският вестник The Guardian.

Д-р Гуидо Русо е изправен пред възможни обвинения за престъпна измама, защото е отишъл за ваксинация с изкуствена ръка, изработена от силикон, когато за първи път се появи в център за ваксини в северния град Биела. Италия по-рано тази година въведе изискване лекарите и медицинските сестри да бъдат ваксинирани.

Русо настоя по време на изява в сряда вечер по италианска телевизия, че не се опитва да измами правителството, нито да измами никого, защото ръката очевидно не е истинска. Той каза, че по този иска да направи личен протест срещу задължителната ваксинация.

Медицинска сестра, която забелязала силиконовата ръка, е съобщила за Русо на своите началници. Зъболекарят е признал, че протестът му се е провалил и каза, че е получил доза ваксина в една от действителните си ръце на следващия ден, "защото системата ме задължава да го направя“.

Той добави: "Мисля, че в този момент ваксината е единственото оръжие, което имаме срещу тази ужасна болест, но трябва да има свобода на избора."

Русо отрече, че е бил против ваксинацията и е получил всичките си детски ваксини. Той каза, че е подновил някои от тези ваксини през лятото, включително ваксина срещу тетанус.

Докато процентът на ваксиниране в Италия е почти 85% от понастоящем подлежащото на ваксинация население на възраст 12 и повече години, хората във възрастовия диапазон от 30 до 59 години са се оказали недоверчиви към ваксинациите, като близо 3,5 милиона от тях все още не са получили първите си дози.

Правителството разширява задължителната ваксинация върху други категории работници, включително служители на реда и учители.

Превод и редакция: Юлиян Марков