Алцхаймер може би не е мозъчно заболяване. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

У нас Алцхаймер е изключително разпространено заболяване, но повечето българи смятат, че то е неизбежно стечение на обстоятелствата. "В 90% от случаите с нарушения на паметта става въпрос за Алцхаймер. Въпреки това в България все още много рядко срещаме понятието Алцхаймер като заболяване, което трябва да се поправи. Чрез по-сериозното възприятие за тази болест, ще насочим и вниманието си към новите научни открития“, коментира доц. Тодорова.

През юли 2022 г. учени публикуват статия в научните списания Science и Nature, че още през 60-те години вероятно е допусната грешка в подхода към изучаването на Алцхаймер и определянето на болестта като болест на мозъка. Това е причината да няма пробив в лечението й, обясни Мариана Тодорова.

Те потвърждават, че в основата на заболяването стои мозъчният протеин бета амилоид, но ревизират причините, поради които той променя своите показатели. "Започват да изследват лекарствата, които се прилагат за регулация на мозъчния протеин, и стигат до извода, че лекарството адуканумаб, одобрено през 2021 г. от Агенцията по храни и лекарства в САЩ, изобщо не е ефективно, въпреки че то има свойството да регулира този мозъчен протеин“, разказа футурологът.

След две години работа учените стигат до извода, че Алцхаймер не е заболяване на мозъка, а на начина, по който имунната система реагира към проблеми в мозъка – т.е. той е автоимунно заболяване, свързано с мозъка. "Имунната ни система възстановява увредените тъкани и се бори за това микробите да бъдат елиминирани, но когато става въпрос за процеси, които прочита в мозъка, когато имаме травма на главата или когато има някакви бактерии в мозъка, т.е. възпалителни процеси, имунната система често бърка бактериите в мозъка с мастните клетки, които са там, и започва да ги унищожава, т.е. започва да се бори със собствените си реакции на възпаление на мозъка. Имунната система не различава бактерията и мастната тъкан. Затова все повече може да се мисли, че Алцхаймер е автоимунно заболяване, при което има дисбаланс в това имунната система да разпознава бактерии и мастни клетки, натрупани в мозъка в следствие на възпаление“, обясни Мариана Тодорова.