Гъбата рейши (Ganoderma lucidum) е известна в традиционната китайска медицина като "гъба на безсмъртието“. Днес рейши на прах се използва широко в добавки, чайове и други здравословни продукти, като се смята, че помага за укрепване на имунната система, поддържане на здравето на сърцето и дори за борба със стреса и умората.

1. Подпомага имунната система

Една от най-важните ползи на гъбата рейши на прах е нейният благоприятен ефект върху имунната система. Тя съдържа биоактивни съединения, наречени бета-глюкани, които стимулират активността на макрофагите и увеличават производството на белите кръвни клетки. Това прави организма по-устойчив към инфекции, вируси и бактерии. Използването на рейши на прах редовно може да помогне за предпазване от настинки и други заболявания, както и да ускори възстановяването при вече съществуващи инфекции.

2. Противовъзпалителни свойства

Гъбата рейши съдържа мощни антиоксиданти, което я прави полезна в борбата със свободните радикали и възпалителните процеси в организма. Възпаленията са причина за хронични заболявания, включително сърдечносъдови заболявания, артрит и диабет. Активните съставки на рейши, като тритерпеноиди и полизахариди, намаляват възпалението в тялото и предпазват клетките от увреждания, като по този начин подпомагат дългосрочното здраве и предотвратяват развитието на хронични състояния.

3. Поддържане на сърдечно-съдовата система

Рейши на прах е известна със своето благоприятно влияние върху здравето на сърцето. Изследвания показват, че тя може да помогне за понижаване на кръвното налягане и нивата на лошия холестерол (LDL), като същевременно повишава добрия холестерол (HDL). Тези свойства на рейши подпомагат здравословното функциониране на кръвоносните съдове, което намалява риска от атеросклероза и сърдечни заболявания. Освен това, антиоксидантите в гъбата могат да защитят сърдечните клетки от оксидативен стрес, който е една от основните причини за сърдечно-съдови заболявания.

4. Регулиране на кръвната захар

Още една значима полза от рейши на прах е нейното влияние върху нивата на кръвната захар. Проучвания показват, че тя може да помогне за регулирането на глюкозата в кръвта, като подобрява чувствителността на инсулина и намалява риска от развитие на диабет тип 2. Този ефект е особено важен за хора с предразположеност към диабет или такива, които вече се борят с повишена кръвна захар.

5. Успокоява нервната система и намалява стреса

Гъбата рейши на прах има адаптогенни свойства, което означава, че може да подпомогне организма да се справи със стреса и умората. Адаптогените са естествени вещества, които подпомагат баланса на хормоните и подобряват устойчивостта на организма към физически и психически стресови фактори. Рейши помага за подобряване на настроението, намаляване на тревожността и дори за облекчаване на симптомите на депресия. Включването на рейши на прах в ежедневната рутина може да помогне за поддържане на психическото здраве и емоционалния баланс, особено в напрегнатите и стресови периоди.

6. Подобряване на съня

Рейши на прах се използва често и за подобряване на качеството на съня. В традиционната китайска медицина тя е известна със своето успокояващо действие върху ума и нервната система, което може да помогне за по-лесното заспиване и подобряване на качеството на съня. Рейши не предизвиква сънливост през деня, но подпомага тялото да се отпусне и да се подготви за по-добър сън през нощта. Това я прави подходящо средство за хора с безсъние или нарушен сън, които търсят естествено решение на своите проблеми, пише  Puls.bg.

7. Подпомагане на дълголетието и общото здраве

Традиционното използване на рейши е свързано с удължаване на живота и подобряване на качеството на живот. Гъбата съдържа разнообразие от биоактивни съединения, които подпомагат здравословното функциониране на клетките, предпазват от стареене и дегенерация на тъканите. Благодарение на своите мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства, рейши на прах може да се разглежда като средство за поддържане на здравословен и дълъг живот.