БЕГАЧ ПУШАЧ – КИТАЙ

Китайски маратонец, който пушеше верижно през целия си път по време на състезанието от 42 километра, беше дисквалифициран, въпреки че се представи отлично.

Чичо Чен, по прякор "Братът пушач“, успя да завърши маратона на Шиамен за 3:33 преди две седмици.

Но въпреки че пресече финалната линия само с пет минути по-бавно от личния си рекорд от 3:28 преди две години, 52-годишният чичо Чен бе дисквалифициран за "пушене на пистата“. Той се класира на 574-то място сред повече от 1500 бегачи.

Снимки на атлета, който пуши по време на състезанието, бързо се разпространяват онлайн, като вниманието е насочено към "инициатива“, издадена от властите, които изрично забраниха пушенето на маратони в Китай преди две години.

На изображенията се вижда как Чичо Чен пуши цигари, докато други бегачи го следват след него. Изглежда, че по време на самото състезание не е привлечено специално внимание към Чен.

По-късно комисията по маратона в Шиамен излезе с изявление, в което обяви дисквалификацията му.

Те казаха, че решението се основава на нарушение на член 2.12 от правилата и разпоредбите на спортното събитие, който гласи: "Нецивилизовано поведение от страна на бегачите, като дефекация на открито, пушене или потъпкване на цветни лехи или зелени площи, които засягат състезанието и безопасността на другите бегачи, ще доведе до дисквалификация.“

Китайската атлетическа асоциация приложи предложението миналата година в опит да насърчи здравословното участие и да ограничи пушенето по време на състезания по шосейно бягане.

Това не е първият път, когато необичайните навици на чичо Чен привличат вниманието. Снимки, на които той пуши, докато бяга, се появяват за първи път през 2018 г. на маратона в Гуанджоу.

Тогава Чен завърши маратона за 3:36 часа.

Година по-късно, през 2019 г., той постигна почти същото на маратона Шиамен, където завърши с най-доброто си време от 3:32.

Според Canadian Running, Чен служи като съосновател на Асоциацията за бягане по пътищата Джедзианг Шиандзиу и маратона на провинция Джедзианг в родния си град Тайджоу.

Реакциите спрямо навика на Чен да пуши са смесени, като някои потребители на социалните медии го определиха като "легенда“.

Други междувременно бяха по-малко впечатлени, предполагайки, че навикът му е нетактичен към колегите бегачи и че може да е форма на допинг.

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ АЙСБЕРГ – АНТАРКТИКА

Ерозията извайва драматични черти в най-големия айсберг в света във вероятно последните месеци от неговото съществуване.

Кораб, управляван от експедиционната компания Eyos, пристигна на ледения гигант A23a в неделя, за да открие огромни пещери и арки, изрязани в замръзналите му стени.

Бергът се смила от по-топлия въздух и повърхностните води, с които се сблъсква, докато айсбергът бавно се отдалечава от Белия континент.

В крайна сметка той ще се стопи и ще изчезне.

"Видяхме вълни, високи около 3 или 4 метра, да се разбиват в берга“, каза ръководителят на експедицията Иън Страхан.

"Те създаваха каскади от лед – едно постоянно състояние на ерозия“, каза той пред BBC News.

A23a се е откъснал от антарктическото крайбрежие още през 1986 г., но едва наскоро започна да мигрира.

Повече от 30 години той беше заседнал неподвижно в дънната тиня на морето Уедел като статичен "леден остров“, с площ около 4000 кв. Км – два пъти по-голяма от Лондонската област.

Понастоящем колосът се носи в Антарктическото циркумполярно течение – голямото течение, което обикаля континента по посока на часовниковата стрелка.

Това течение, заедно с преобладаващите западни ветрове, тласка A23a в общата посока на Южните Оркнейски острови, които са на около 600 км североизточно от върха на Антарктическия полуостров.

Той се движи по това, което учените наричат "алеята на айсберга“ - основният маршрут за износ на лед от континента.

Взаимодействието на ветрове, океански фронтове и водовъртежи ще определи точния му курс през следващите седмици, но много от тези гигантски бергове с плосък връх или плато в крайна сметка преминават покрай британската отвъдморска територия Южна Джорджия.

Тяхната съдба е да се разпокъсат и да се стопят изцяло. Наследството им е животът в океана, който те обогатява чрез изпускане на увлечени минерални хранителни вещества. От планктон до големи китове – всички се възползват от ефекта на оплождане от топящите се бергове.

В неделя екипът на Eyos се приближи достатъчно до A23a, за да постави дрон. Високите 30 метра скали на берга бяха покрити от гъста мъгла. Айсберги от този мащаб създават собствена климатична зона.

"Беше драматично и красиво за снимане“, каза видеооператорът на Eyos Ричард Сади.

"Той е умопомрачително голям. Всъщност не мисля, че можем да разберем колко е голям; можем само да пресметнем. Определено е твърде голям за снимане. Простира се до хоризонта във всички посоки."

Сателитните наблюдения могат да определят покритието на площта му и да измерват дебелината му, която на места е над 300 м. По отношение на масата той не е далеч от един трилион тона, въпреки че това ще намалява с всеки изминал ден.

Големият въпрос е: колко дълго може да оцелее A23a, докато се отдалечава от по-студените климати на Антарктика?

По-ниските температури на въздуха ще създадат езера на повърхността, които ще се оттичат през берга, помагайки за отваряне на нови пукнатини. И тези грандиозни повърхностни катакомби и контрафорси ще се срутят, за да оставят обширни площи от потопен лед, които след това ще се издигнат заради собствената си плавателна способност и ще изгризат краищата на берга.

Но друг голям блок лед по Алеята на айсберга, намиращ се пред A23a, може да помогне за разбирането на потенциалната му дълготрайност.

Айсберг D28, известен също с популярното си име "Molar Berg“, сега се придвижва нагоре към Южния Атлантик, на около 200 км северно от Южна Джорджия. Въпреки че е загубил около една трета от площта си след отделянето си от шелфовия лед Еймъри на Антарктида през 2019 г., D28 успя да запази основната си, компактна форма.

ЯДОСАН ШОФЬОР – КАЛИФОРНИЯ

Шофьорът, изгубил контрол над колата си, излетя драматично във въздуха, преди да се приземи тежко на тротоара на паркинга на смесен магазин, след като се блъсна в паркирана кола и движещ се камион.

Катастрофата, в която не изглежда да е замесен никой освен водача на колата, е станала малко след 20 часа на 5 януари.

Записите от охранителните камери не уловиха много подробности от удара на катастрофата, но звуците от катастрофата с висока скорост се чуват ясно, когато червеният седан се блъска в паркирана сребриста кола и камион на U-Haul, който видимо се разклаща при контакта.

След това се вижда как шофьорът на колата лети във въздуха над камиона U-Haul и се блъска директно в бетонния паркинг.

Той не помръдва, след като се сблъсква със земята и веднага е откаран в болница от екип на спешна медицинска помощ, от където се съобщава, че е в критично състояние.

Катастрофата е станала в Сан Бернардино, Калифорния, град източно от Лос Анджелис.

На камерата могат да се видят двама мъже, които наблюдават как червената кола се движи бързо към паркинга.

Когато става ясно, че ще има катастрофа, те се отдалечават и успешно избягват да станат жертви на инцидента.

Зяпачите изглеждаха стресирани след катастрофата, но не се втурнаха към шофьора.

Единият от избягалите от насрещния автомобил се хваща за главата, шокиран.

Последствията от катастрофата показват, че червената кола е напълно разбита и обърната настрани между сребристия седан и U-Haul.

Според местен репортаж на Fox11 полицейското управление на Сан Бернардино каза, че един човек е бил отведен в близката болница в резултат на катастрофата. Текущото състояние на неназования шофьор е неизвестно.

ХЪЛК ХОГАН – ФЛОРИДА

Пенсионираният кечист Хълк Хоган и негов приятел спасиха тийнейджърка, която беше блокирана в преобърнато превозно средство след катастрофа във Флорида, според публикации на Хоган в социалните медии.

Хоган каза в X, че е използвал химикал, за да пробие въздушната възглавница на колата и да освободи момичето, след като е станал свидетел на инцидента в неделя вечерта в Тампа.

Новата му съпруга, инструкторът по йога Скай Дейли, се обърна към Facebook, за да похвали бързите действия, предприети от нейния 70-годишен съпруг и приятеля на двойката Джейк Раск.

"По всичко личи, че тя беше невредима, просто наистина разтърсена, което е абсолютно чудо!“ написа Дейли.

Полицейското управление в Тампа съобщи в имейл във вторник, че тя има само леки наранявания от катастрофата.

Хоган, чието истинско име е Тери Болеа, е член на Залата на славата на WWE и живее в района на Тампа Бей.

"Слава богу, досега всичко е наред“, каза той в X. "Амин HH.

РАЗГОВОР С КИТОВЕ – АЛЯСКА

При безпрецедентна среща изследователски екип успешно се включи в разговор с гърбат кит на име Твен.

Екипът, известен като Whale-SETI, провежда изследвания на комуникационни системи за гърбати китове, целящи да разработят интелигентни филтри за търсене на извънземен живот.

Учени от института SETI, Калифорнийския университет Дейвис и Фондацията за китове в Аляска направиха този невероятен пробив в областта на нечовешкия интелект.

Използвайки записан зов на гърбат кит (който те наричат "контакт“), възпроизведено в морето чрез подводен високоговорител, учените бяха изумени, когато Твен се приближи и заобиколи лодката им, отговаряйки с охота на "поздравителния сигнал“ на кита.

По време на 20-минутния обмен Твен последователно съпоставя вариациите на интервала между всяко повикване за възпроизвеждане.

Подробностите за тази необикновена среща могат да бъдат намерени в скорошния брой на списанието Peer J под заглавие "Интерактивното биоакустично възпроизвеждане като инструмент за откриване и изследване на нечовешки интелект: "Разговор“ с гърбат кит от Аляска.“

Водещият автор д-р Бренда МакКоуън от Университета Дейвис обяснява значението на този разговор с китове, заявявайки: "Ние вярваме, че това е първият подобен комуникативен обмен между хора и гърбати китове на техния език.“

Д-р Фред Шарп от Фондацията за китове в Аляска допълнително подчертава интелигентността на гърбатите китове, като цитира способността им да се включват в сложни социални системи, да създават инструменти като мрежи, направени от мехурчета, за улов на риба, и да комуникират широко чрез песни и социални разговори.

В допълнение към водещите изследователи, д-р Джоузи Хъбард, Лиза Уокър и Джоди Фредиани, които специализират съответно в животински интелект, анализ на песните на китовете и поведението им, също са съавтори на статията.

Екипът на Whale-SETI в момента подготвя втори документ за неаудио комуникативното поведение на гърбатите китове, като се фокусира конкретно върху мехурчета, направени в присъствието на хора. Смята се, че те целят да привлекат вниманието на човеците и да осъществят вид общуване с тях.

Whale-SETI бележи революционен напредък в разбирането на морските бозайници, особено на китовете.

В основата на Whale-SETI е доста напреднала технология. Изследователите използват сложни хидрофони и AI алгоритми, за да записват и анализират звуците на китовете.

Изкуственият интелект, обучен на базата на огромни набори от данни за звуци на китове и човешки езици, търси модели и структури, които биха могли да показват подобни на език характеристики.

Whale-SETI вече направи значителни открития. Изследователите са идентифицирали определени повтарящи се модели и вариации в песните на китовете, които предполагат ниво на преднамерена комуникация.

Тези модели варират при различните видове китове, което показва различни "диалекти“ или "езици“.

Последствията от Whale-SETI са огромни. Той не само обогатява нашето разбиране за морския живот, но също така ни дава представа за еволюцията на комуникацията и интелекта.

Чрез изучаване на сложността на комуникацията на китовете учените се надяват да разработят по-добри стратегии за опазване на морето.

Освен това проектът предлага безпрецедентна гледна точка в търсенето на извънземен разум, което предполага, че разбирането на нечовешката комуникация на Земята може да бъде ключ към разпознаването и тълкуването на сигнали от други интелигентни форми на живот във Вселената.