Водещият на предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус" Або е подбрал петте най-парадоксални новини от изминалата седмица. Ето кои са те:

ИРАK

Иракската комисия по медиите и комуникациите издаде директива, инструктираща всички медии и социални медийни платформи в страната да се въздържат от използването на термините "хомосексуалист“ или "хомосексуалност“ и вместо това да използват "сексуално отклонение“.

Решението, широко отразено от държавните и частните новинарски издания на Ирак, е взето, за да се защитят обществените ценности и обществения ред, каза комисията, отбелязвайки, че термините "хомосексуалност, хомосексуализъм и пол“ имат нежелана конотация в рамките на иракското общество.

Въпреки че не бяха установени конкретни санкции за неспазване на новата директива, представител на правителството посочи, че могат да бъдат въведени глоби.

Националният наказателен кодекс на Ирак не съдържа изрични разпоредби, криминализиращи хомосексуализма, въпреки че съдебните власти на страната често се позовават на разпоредби в законите, свързани с опазването на "обществения морал“, за да преследват хора за еднополови отношения. Правната неяснота води до дискриминация, малтретиране и дори фатални атаки срещу LGBTQ общността в Ирак, а правозащитната група Amnesty International заяви, че новата директива може да влоши нещата.

В свое изявление Ая Маджзуб, заместник-директор на организацията за Близкия изток и Северна Африка, нарече заповедта на иракския медиен регулатор "най-новата от поредица атаки срещу свободата на изразяване под прикритието на уважение към "обществения морал“, определяйки ги като "опасен ход, който може да подхранва дискриминация и насилствени атаки срещу членове на общността“.

Amnesty призова иракските власти "незабавно да отменят това решение и да гарантират, че зачитат правото на свобода на изразяване и недискриминация за всеки в страната, независимо от техния пол или сексуална ориентация“.

Отношението към хомосексуалистите в арабския свят се формира от комбинация от културни и религиозни фактори. Ислямските текстове, включително Корана и хадисите, осъждат еднополовите връзки.

Някои хадиси се застъпват за смъртно наказание в случаи на публично участие в хомосексуални дейности.

МЕКСИКО

Намерено е тяло, заседнало в бариера от шамандури с остриета, монтирани от властите в Тексас в река Рио Гранде, която пресича границата между САЩ и Мексико, каза външното министерство на Мексико в сряда, като изрази нови опасения за безопасността относно плаващата ограда.

Властите работят за идентифициране на намереното в реката тяло и за установяване на причината за смъртта, според изявление на външното министерство на Мексико.

Преходът е популярна зона за мигранти, които искат да стигнат до Съединените щати.

Правителството на Тексас инсталира бариерата миналия месец и тогава каза, че шамандурите ще "помогнат за възпирането на нелегалните имигранти, опитващи се да преминат през опасната река в Тексас“.

Министерството на външните работи на Мексико каза: "Загрижени сме за въздействието върху човешките права и личната сигурност на мигрантите, което тези държавни политики биха могли да окажат, тъй като вървят в посока, обратна на тясното сътрудничество.

Департаментът за обществена безопасност на Тексас каза, че жертвата изглежда се е оплела в острите шамандури, след като се е удавила.

"Предварителната информация предполага, че човекът се е удавил нагоре по течението от морската бариера и е изплувал при шамандурите“, каза директорът на Департамента Стив Маккроу в изявление, отбелязвайки, че персоналът е разположен близо до шамандурите "в случай, че някой мигрант се опита да премине“.

Деапартаментът добави, че по-рано през деня е информирал митническата и граничната служба на САЩ и мексиканското консулство, когато е получил сведения за възможна жертва на удавяне.

Късно в сряда мексиканските власти съобщиха за второ неидентифицирано тяло, открито в реката, на около 5 километра от другия инцидент. Деапартаментът не направи коментар относно втория човек веднага.

Мексико изпрати две дипломатически писма до Съединените щати, в които се казва, че бариерата нарушава договор за водата и може да навлезе в мексиканска територия.

Миналия месец Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело за премахване на бариерата с аргумента, че шамандурите представляват заплаха за плаването и обществената безопасност и поставят проблеми от хуманитарно естество.

Съвместно писмо от повече от 60 организации беше изпратено до законодателите на тексаския щат във вторник, призовавайки ги да сложат край на "насилствените гранични стратегии“ и да премахнат шамандурите с остриета от река Рио Гранде.

ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО

Плановете за изпращане на хора, които влизат в Обединеното кралство на малки лодки, до вулканичен остров в южната част на Атлантическия океан се обмислят в Уайтхол, потвърди министър от правителството.

В понеделник министърът на вътрешните работи Сара Дайнс каза, че предложението за изпращане на хора на остров Асеншън може да замени плана на правителството да депортира хора в Руанда, ако тази политика се провали.

"Ние сме относително уверени, че депортацията в Руанда е законосъобразна политика. Върховният съд и главният съдия го установиха, така че се фокусираме върху това. Но, като всяко отговорно правителство, ние разглеждаме допълнителни мерки. Така че изследваме всички възможности, за да сме сигурни, че нашата политика ще сработи“, каза тя пред Times Radio.

Висшият съд реши, че политиката е законна, но след това апелативният съд реши, че не е така. Правителството посочи, че ще търси окончателно решение във Върховния съд – най-висшият в страната.

Дайнс добави: "Трябва да намалим фактора на привличане на незаконни престъпни групи, които привличат хора в тази страна, за да злоупотребяват със системата.“

Притисната с въпроси относно потенциално високите разходи за изпращане на бежанци за обработка на документи на 4000 мили, Дайнс каза, че фокусът продължава да бъде върху изпълнението на споразумението с Руанда, но че министрите разглеждат "всяка друга допълнителна мярка, както би се очаквало“.

По-късно в понеделник говорителят на Риши Сунак каза, че схемата за отстраняване от Руанда остава "правилният подход към напредъка“. Разбираемо е, че нови съвети относно плана за остров Асеншън са били потърсени от вътрешното министерство, след като сегашното правителство беше сформирано миналия октомври.

Не е имало скорошни или активни дискусии относно решението, което предполага, че то остава куха заплаха. Министрите обаче все още не са спрели разговорите за плана официално – което означава, че те ще продължат.

Идеята за остров Асеншън беше предложена в Уайтхол преди три години по искане на тогавашния министър на вътрешните работи Прити Пател. Financial Times съобщи, че тя е помолила служители да проучат идеята, докато източник от Министерството на вътрешните работи по-късно каза пред Guardian, че ѝ е предложено, след като е потърсила съвет как други страни се справят с молбите за убежище.

Съгласно първоначалната политика обаче хората, чиито молби са били приети за истински, са имали възможността да се върнат в Обединеното кралство. Но сега съгласно Закона за нелегалната миграция, всяко лице, за което се смята, че се е опитало да влезе в Обединеното кралство чрез незаконни средства, ще бъде окончателно обявено за персона нон грата.

ТЕКСАС

Жена от Тексас разказа за ужаса си, след като била нападната едновременно от ястреб и змия, докато косила тревата си.

Пеги Джоунс от Силсби, близо до Бомонт, работела в градината си, когато върху нея паднала змия - сякаш от небето - и се увила около ръката ѝ, каза тя пред местния филиал на NBC.

"Змията ме стискаше силно, а аз размахвах ръце във въздуха. И тогава този ястреб се спусна надолу и се устреми към ръката ми“, каза г-жа Джоунс.

Г-жа Джоунс каза, че ястребът поне четири пъти се е опитал да хване змията, преди в крайна сметка да успее, оставяйки всичко обляно с кръв.

После съпругът ѝ изтичал да види какво се случва.

"Виках и крещях. Той не знаеше какво говоря. Мислех, че змията ме е ухапала", добави тя.

Г-жа Джоунс каза, че след това е отишла в болница, където е била третирана за нарезите, нанесени ѝ от ястреба, и за натъртванията от змията, увила се около ръката ѝ.

Въпреки че не била ухапана от змията, тя се измъкнала на косъм. Пред медиите тя каза още: "Открих, че стъклата на очилата ми са счупени и върху тях има змийска отрова.“

Забележително е, че и преди това тя е оцелявала след ухапване от змия.

ШОТЛАНДИЯ

Шотландска община, известна като "Twinverclyde", се готви за втория най-голям брой първолаци близнаци в историята.

Училищата в Инвърклайд ще посрещнат 17 двойки близнаци следващия петък.

Единственият случай, в който повече двойки близнаци са започвали училище в региона, бил през 2015 г., когато чифтовете били 19.

В петък по-голямата част от випуск 2023 се събра в основното училище St Patrick's в Грийнок за генерална репетиция преди първия им ден.

Присъстваха с 15 от 17-те двойки близнаци.

St Patrick's, заедно с Ardgowan Primary, е едно от двете училища в Инвърклайд, които приемат най-много двойки близнаци, като към съответните начални класове се присъединяват по три комплекта.

Випуск 2023 г. ще увеличи броя на близнаците в Инверклайд до 147 двойки.

Греъм Брукс, заместник-кмет на Инвърклайд, каза: "Това се превърна в годишна традиция в Инвърклайд, или Туинвърклайд, както вече ни наричат.“

"Вълнението определено нараства за началото на новия срок следващата седмица и какъв по-добър начин да го отпразнуваме от това да видим учениците тук, а те изглеждат блестящо в униформите си.

"Това също е добро забавление и за родителите – и удобна генерална репетиция преди истинското начало следващия петък.“