Микроскоп, собственост на английския учен и естествоизпитател Чарлз Дарвин (1809-1882), беше пуснат на търг в Лондон за 250-350 хиляди лири. Това съобщи кореспондент на ТАСС в аукционната къща Christie’s, която ще предложи предмета на колекционерите на 15 декември в рамките на седмицата на класическото изкуство.

Микроскопът, създаден по модела на Чарлз Гулд, е подарен от Дарвин на сина му Леонард (1850-1943) през 1864 г. Той остава в семейството почти 200 години.

Научната кариера на Чарлз Дарвин започва с неговото изследване на морския живот във Фърт ъф Форт, залив в Северно море край източния бряг на Шотландия. Дарвин започва работа над него през 1826 г. и го завършва успешно през пролетта на 1827 г., когато представя първата си научна работа на студентското природонаучно общество в Единбургския университет, отбелязва аукционната къща. Тези дати съвпадат с представянето на настоящия микроскоп на пазара, който е разработен от Чарлз Гулд около 1825 г. Известно е, че от шестте оцелели микроскопа, свързани с Чарлз Дарвин, четири са придобити по-късно (два през 1831 г., един през 1847 г. и друг около 1848 г.), а петият не е предназначен за изследване на морски безгръбначни. Впоследствие Дарвин се връща към тяхното изследване по време и веднага след пътуването си с кораба "Бигъл“.

"За мен е голяма чест да представя на колекционерите микроскопа на Дарвин, който е бил притежание на шест поколения от семейството му“, заяви Джеймс Хислоп от Christie's.

Превод и редакция: Тереза Герова