Илон Мъск бе обявен за "Личност на годината" от списание Time. Това беше съобщено в понеделник по време на предаване в YouTube канала на списанието, предава TACC.

"Този човек има изключително влияние върху живота на планетата Земя и потенциално живота извън нея. От екзистенциалната криза на изменението на климата, от неравенството до новите граници на възможното, никой не въплъщава тазгодишните теми по-добре от човека от 2021 г. - Илон Мъск , - обяви главният редактор на списанието Едуард Фелсентал.

От 1927 г., през декември, Time обявява "Личност на годината". Снимката му излиза на корицата на списанието. Няма конкретни критерии за присъждане на това звание: смята се, че го получава този, който през годината е имал най-голямо влияние върху обществото, независимо дали е било положително или отрицателно.

"Личност на годината" се избира от редакционната колегия след предварителен подбор на кандидатите и дискусии, по време на които служителите на списанието изразяват мнението си. Първоначално титлата беше "Мъж на годината", няколко пъти списанието обявяваше "Жена на годината". През 1999 г. тази "титла" бе обединена като "Личност на годината".

Превод и редакция: Юлиян Марков