Световният ден на змиите, ежегодно отбелязван на 16 юли, е посветен на повишаване на осведомеността за над 3000 вида змии по света и тяхното значение за екосистемите. Този ден също се стреми да се бори с негативните стереотипи и митове около змиите, насърчавайки по-позитивното и информирано възприемане на тези влечуги. Според National Geographic около 600 вида са отровни и само около 200 - или седем процента от общия брой видове - могат да убият или сериозно да наранят човек.

Еколозите и тези, които се интересуват от тези влечуги, отбелязват деня, като посещават зоологически градини, за да научат повече за различните видове змии и участват в образователни дейности като уроци по рисуване.

Една от основните роли на змиите е тази на хищник. Змиите помагат да се контролира популацията на плячката им, която включва гризачи, насекоми и други малки животни.

Змиите също са показатели за здравословна среда. Тяхното присъствие означава добре балансирана екосистема, тъй като те изискват специфични местообитания и условия, за да виреят. Чрез наблюдение на популациите на змии учените могат да получат представа за цялостното здраве на една екосистема.

Отровните змии, въпреки опасността си за хората, са допринесли за напредъка в медицината. Змийската отрова е използвана в изследвания, водещи до разработването на различни лекарства, включително антикоагуланти и лечения за високо кръвно налягане.